Maya Ståhl och Marcus Stenberg är svenska mästare i artistisk gymnastik 2023

En bild

SM-veckan är igång i Umeå. Under gymnastikens första tävlingsdag stod mångkamp i artistisk gymnastik på schemat och nya svenska mästare korades.

Det var ett starkt startfält som klev ut på tävlingsgolvet i Umeå Energi Arena under onsdagseftermiddagen. Läktarna var fulla av åskådare som fick bevittna gymnastik på högsta nationella nivå och det blev en öppen kamp om gulden.

På damsidan lyckades Maya Ståhl från Tidaholms GS genomföra en mycket fin tävling i samtliga fyra grenar och därmed ta hem guldet med totalpoängen 45,500. Det blir Mayas första mångkampsguld på SM och glädjen var påtaglig.

- Det känns jättekul! Jag är jättenöjd med dagen, särskilt att jag klarade mig igenom min barrserie. Den var kanske lite skräpig här och där och inte helt perfekt men jag har haft problem med min armbåge och precis kommit tillbaka så det kändes som en seger bara att ta mig igenom den, säger Maya.

Silver i årets SM gick till Nora Hanfelt, GK Motus-Salto och brons till Lova Folestad, Stockholm Top Gymnastics.

Maya lyckades inte bara ta hem den individuella segern. I damernas lagtävling vann hon guld tillsammans med klubbkamraterna i Tidaholms GS: Hanna Söderberg, Sofia Johansson och Maja Sandfridsson. Tjejerna från Tidaholm har fram till för 1,5 år sedan behövt montera upp redskapen i hallen inför varje träning vilket gör det ännu mer imponerande att laget håller en så hög nivå på SM.

- Det är också jätteroligt. Vi är en väldigt liten förening så att vi lyckas med det är superkul, berättar Maya.

Maya Ståhl, Tidaholms GS i sitt fristående program. Foto: Jonas Gunnarsson

Herrarnas tävling blev en spännande historia med flera gymnaster som hade chans på guldet. Den som lyckades bäst var Marcus Stenberg, Lulegymnasterna, som precis som Maya knep sitt första mångkampsguld med poängen 79,000.

- Det känns fantastiskt bra, obeskrivligt! Jag är hur glad som helst. Jag var väldigt nervös för det var spännande inför. Jag visste att jag hade möjlighet att vinna men försökte fokusera på det jag kunde påverka och det var min prestation. Jag provade många nya övningar den här tävlingen för att försöka utvecklas så jag är mest nöjd med att jag tog mig igenom allt, sa Marcus efter att resultatet stod klart.

Marcus har haft ett strålande 2023 såhär långt. På EM i april blev han bästa svensk och nu kan han alltså även titulera sig svensk mästare. Både silver och brons gick till Hammarbygymnasterna. Karl Idesjö tog hem silvermedaljen och Kim Wanström vann brons.

Marcus Stenberg, Lulegymnasterna i bygel. Foto: Jonas Gunnarsson

Nya svenska mästare även i JSM

Tävlingsdagen startade redan på förmiddagen med juniorernas mångkamp. De deltagande gymnasterna visade upp mycket fin gymnastik och på herrsidan lyckades förhandsfavoriten Viggo Altarac från GK Motus Salto genomföra sex fina grenar och tog därmed hem guldet. På damsidan vann Vilma Timlöv från Eskilstuna GF, även hon visade på en fin form i samtliga fyra grenar.

Medaljörerna i JSM
Manlig artistisk gymnastik
Guld: Viggo Altarac, GK Motus Salto
Silver: Oliver Lewandowski, Hammarbygymnasterna
Brons: Lukas Norin, Hammarbygymnasterna

Kvinnlig artistisk gymnastik
Guld: Vilma Timlöv, Eskilstuna GF
Silver: Maja Rhodin, Umeå GF
Brons: Elina Kershaw, Östersundsgymnasterna

Imorgon fortsätter tävlingarna i artistisk gymnastik med grenfinaler. Seniorernas tävling sänds direkt på SVT play och delar av tävlingen kommer även att visas på SVT1. Juniorernas grenfinaler ser du på Gympabubblan Play.

Fullständigt resultat från dagen här.

Publicerad: 2023-06-28

UPPTÄCK MER