Hållbar rörlighetsträning inom den rytmiska gymnastiken

En bild

Under en helg i juni träffades cirka 30 ledare för att tillsammans lära sig mer om hur rörlighetsträning och stretch kan göras mer hållbar. Huvudbudskapet var att rörlighet måste gå hand i hand med stabilitet och styrka.

Gymnastikens nya riktlinjer för stretch och rörlighetsträning presenterades i början av året. Då framkom behovet av att träffas och gemensamt lära sig mer kring hur en långsiktig och hållbar rörlighetsträning och stretch kan se ut i praktiken. Med det som bakgrund samlades ledare inom den rytmiska gymnastiken under en helg på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm med målsättningen att gå från teori till praktik och få tips på effektiva och hälsosamma sätt att träna rörlighet med gymnasterna i hemmamiljön. Det var en mycket efterlängtad helg, som väckte stort engagemang och med många frågor och diskussioner bland deltagarna.

Tre experter på plats

Under helgen var tre experter på plats på GIH:

  • Anna Stenholm, legitimerad fysioterapeut specialiserad inom fysisk aktivitet och idrottsmedicin
  • Lisa Lagerberg, legitimerad naprapat och arbetar som idrottsmedicinsk koordinator hos Gymnastikförbundet
  • Emilia Brown, utbildad på balettakademin i Göteborg och på Broadway Dance Center i NYC

Lisas Lagerberg, berättade i sitt pass om fotens funktioner och vilka krafter den kan tåla. Hon gav även tips på rörlighetsövningar och styrkeövningar för foten.

- Ju rörligare en led är, desto mer styrka behövs för att kontrollera leden, berättar Lisa.

Kvinna blir intervjuad

Lisa Lagerberg, som utöver sin föreläsning om fotens funktioner filmades inför den kommande utbildningen Rytmisk gymnastik B som planeras att lanseras i april 2024.

Anna Stenberg berättade om studier som visar vad som händer i muskler vid stretch. Hon lyfte också vad det är viktigt att tänka på när vi har gymnaster som är överrörliga och betonade betydelsen att av att skapa styrka för att kunna nyttja sin rörlighet i övningar som exempelvis hopp.

Anna Stenholm

Anna Stenholm, som även är fysio för landslagen i truppgymnastik och kvinnlig artistisk gymnastik.

De två teoretiska föreläsningarna följdes av två praktiska pass med Emilia Brown. Passen fokuserade på hur rörlighet kan tränas med inspiration från yoga och balett. Det var ett väldigt uppskattat inslag och det var kul att se så många tränare vara med och köra själva. Emilia kom in med energi och kunskap som var väldigt passande till träffen och som gav mycket inspiration till träningen inom den rytmiska gymnastiken.

Grupp som kör yoga

I en praktisk workshop med Emilia Brown fick demogymnaster och ledare prova på rörlighetsträning med inspiration från yoga och inspiration från balettens träning vid stång.

Utvecklingsplan för den rytmiska gymnastiken

Inom gymnastikens alla discipliner pågår, eller kommer att påbörjas, ett arbete med att ta fram separata utvecklingsplaner. Syftet med dem är att ta fram:

  • Vad som ska göras
  • Hur vi ska nå målet
  • När ska det prioriteras
  • Vem/vilken funktion som har ansvaret

 

Jill Stor, Gymnastikförbundet

Med så många ledare på plats fick projektledare Jill Stor ett fint tillfälle att genomföra en workshop med dem kring den rytmiska gymnastiken för att få deras input till utvecklingsplanen.

- Vi fick möjlighet att diskutera utvecklingen av rytmisk gymnastik. Dialogerna var konstruktiva och öppna. Arbetet fortsätter nu genom att analysera svaren efter workshopen och sätta aktiviteter till utvecklingsplanerna, avslutar Jill.

Publicerad: 2023-06-29

UPPTÄCK MER