Brommagymnasterna, GK Motus-Salto och KFUM vinner SM-guld i truppgymnastik

En bild

SM-veckans sista dag bjöd på SM-finaler i truppgymnastik. De tre bästa lagen i respektive klass hade tagit sig vidare till söndagens finaler och det blev ett spännande avgörande om medaljerna.

Truppgymnastik har blivit en av de mest populära idrotterna under SM-veckan och i Umeå Energi Arena möttes de tävlande lagen av en stor publik. Dam- mixed- och herrlagen turades om att inta tävlingsgolvet och det bjöds på svåra volter och truppgymnastik på högsta nivå.

I damklassen lyckades Brommagymnasterna efter en enastående prestation i alla tre grenar försvara SM-guldet från 2022 med totalpoängen 55,075. Andraplatsen gick till GK Motus-Salto från Malmö som slutade strax efter Brommagymnasterna med poängen 52,600. Trea blev GK Engelholmsgymnasterna med poängen 48,900.

- Det känns jättebra, jättekul! Vi har tränat inför det här så länge så det är bara skönt att äntligen få visa upp vad det är vi har tränat på. Jag skulle säga att både trampett och fristående stod ut för oss idag och jag är så stolt över vår lagsammanhållning, säger Disa Dahl från det vinnande laget.

Brommagymnasternas damlag vinner SM-guld 2023. Foto: Jonas Gunnarsson

Mixedklassen blev dagens mest spännande klass. När de svenska mästarna skulle koras skiljde det mindre än en poäng mellan guldet och bronsplatsen. Till slut var det GK Motus-Salto från Malmö som tog förstaplatsen med 53,450 poäng. Silver gick till GF Örebro med 53,300 poäng och brons till EG Vikings, ett samarbete mellan Enebybergsgymnasterna och GT Vikingarna från Stockholm, med 52,600 poäng.

Det var en glad Klara Bengtsson från guldlaget som sa såhär efter prisutdelningen:

- Det känns overkligt, jag har drömt om den här dagen så länge så det känns sjukt. Igår gick vi in och kände på redskapen och idag kändes det som att vi bara gick in och hade så himla kul ihop så valören var inte fokus för oss.

GK Motus-Salto i fristående. Foto: Jonas Gunnarsson

I herrfinalen bjöds det på svindlande volter och få missar. KFUM från Stockholm imponerade särskilt och vann guldet med höga 61,300 poäng. GF Fram från Helsingborg vann silver med 60,200 poäng och brons gick till Brommagymnasterna som slutade på 56,950 poäng.

- Guld är det vi har strävat efter sedan förra SM så alla har tränat så hårt dem kan fram till idag och så går det såhär, det är jättekul. 36 av36 landningar och ett superfristående, det kan inte bli bättre, sa Max Lundberg efter att resultatet stod klart.

Glädjevrål när KFUM vann guldet i herrklassen. Foto: Jonas Gunnarsson

Samtliga poäng från dagen hittar du här.

Sju lag klara för de nordiska mästerskapen

Årets SM fungerade även som kval till de nordiska mästerskapen som avgörs på Island den 11 november. Till skillnad från EM är NM en tävling för klubblag och sju lag står nu redo att representera Sverige:

Damer: Brommagymnasterna och GK Motus-Salto

Mixed: GK Motus-Salto, EG Vikings (Enebybergsgymnasterna och GT Vikingarna) och GF Örebro

Herrar: KFUM och GF Fram

Foto: Jonas Gunnarsson

Publicerad: 2023-07-02

UPPTÄCK MER