Inkludering och mångfald

Bilden föreställer ett 20-tal personer som gick med Svensk Gymnastik i Prideparaden i Stockholm 2024. På en regnbågsfärgad banderoll står det "Här är alla välkomna."
Vi tror på att erbjuda gymnastik för alla – en öppen och tillgänglig verksamhet där mångfald och inkludering står i centrum. Oavsett bakgrund ska alla känna sig välkomna och delaktiga. Genom jämlikhet och jämställdhet skapar vi en inspirerande och framgångsrik gymnastikrörelse, där rörelse är en del av livet – för alla, hela livet.
Normerna inom Svensk Gymnastik påverkar vem som hittar hit och vem som känner sig välkommen. Idag är normen inom Svensk Gymnastik smal. 75% identiferar sig som flickor/kvinnor och merparten har föräldrar födda i Sverige. Majoriteten kommer från socio-ekonomiskt starka områden och lever utan funktionsvariationer (Ung Livsstil Sverige).
Vad betyder orden inkludering respektive mångfald?
Det kan ibland vara svårt att skilja på begreppen inkludering och mångfald. Mångfald är det som gör individen unik i gruppen eller föreningen. Vi utgår från kön, etnisk tillhörighet, funktion, ålder, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning och funktionsnedsättning. Men mångfald kan också handla om kompetens och erfarenhet.
Inkludering är när vi kan skapa en känsla av tillhörighet i föreningen eller gruppen och där alla värdesätts för sina perspektiv och kompetenser. Först när alla medlemmar eller medarbetare, oavsett olikheter, känner att de är välkomna, blir lyssnade till och respekterade har föreningen lyckats med inkludering.
Regnbågsflaggan – En symbol för kärlek, mångfald och inkludering
Regnbågsflaggan och dess färger har blivit mycket mer än en symbol för HBTQI-rörelsen. Den står för kampen för lika rättigheter, acceptans och kärlek. Samtidigt påminner den oss om värdet av mångfald och inkludering, samt vikten av att vara stolta över vilka vi är. Flaggan är en stark påminnelse om att varje individ är unik, men också att vi alla är en del av samma mänsklighet. På Gymnastikförbundet ser vi det som något positivt när föreningar väljer att använda regnbågsflaggan eller regnbågsfärgerna för att lyfta dessa viktiga värderingar.
Förebilders betydelse
Genom att lyfta förebilder under namnet Jag är Svensk Gymnastik bidrar vi till att vår verksamhet når ut till fler personer utanför gymnastiknormen och att fler känner sig välkomna. Läs mer om Jag är Svensk Gymnastik här.
Lär dig mer om inkluderande idrott

Webbkurs: Trygg och inkluderande idrott
Riksidrottsförbundet har samlat kunskap, verktyg och metoder för att stötta dig och din förening i arbetet med att skapa en trygg och inkluderande idrott.
Kontakta gärna SISU Idrottsutbildarna Länk till annan webbplats. om du och din förening vill ha hjälp med att planera och lägga upp ert arbete. Tillsammans gör vi din förening starkare.
Idrottsklivet
Vill din förening skapa en långsiktig och hållbar verksamhet som ger barn och ungdomar möjligheten till en meningsfull fritid i områden där många idag saknar tillgång till fritidsaktiviteter, föreningsliv eller idrott?
Ja? Läs då mer om vad ett deltagande i Idrottsklivet kan medföra.

Jag är Svensk Gymnastik
Normerna inom Svensk Gymnastik påverkar vem som hittar hit och vem som känner sig välkommen.
För att fler grupper ska känna sig välkomna på alla nivåer inom svensk gymnastik vill vi lyfta fram de goda exempel och förebilder som finns för att utmana de traditionella gymnastiknormerna. Vårt mål är att fler ska kunna känna: "Det där kan ju vara jag."

Johanna Hedgårdh
Verksamhetsutvecklare inkludering
e-post: johanna.hedgardh@gymnastik.se
tel: +46708584288