Trygg och inkluderande gymnastik
Inom Svensk Gymnastik ska alla känna sig trygga och inkluderade, punkt. För att nå dit krävs ett arbete från var och en. Vi som ledare, vårdnadshavare, styrelse, lagkompis, anställd på olika nivåer eller med annan uppgift inom Svensk Gymnastik ska se till att vi tillsammans gör gymnastiken till en trygg plats för alla.

Gymnastikens värdegrund
Värdegrunden beskriver de värden som vi vill ska styra och genomsyra ledarskapet inom Svensk Gymnastik:
- Glädje och gemenskap
- Nyfikenhet och utveckling
- Öppenhet och trygghet
Gymnastikens uppförandekod
- Jag är en god förebild.
- Jag respekterar allas lika värde.
- Jag respekterar allas personliga integritet.
- Jag värnar individens hälsa, säkerhet och välmående i samband med gymnastikverksamhet.
- Jag bidrar till att alla kan känna glädje och gemenskap.
- Jag underlättar individens utveckling med utgångspunkt i den enskilda individens utvecklingsnivå, förutsättningar och ambitionsnivå.
Om värdegrunden bryts
Det är aldrig okej att bryta mot värdegrunden. Om det är något som inte känns helt rätt, om du har hört, sett eller upplevt något som gått över gränsen, behöver du agera. Beroende på vad som har hänt finns det olika vägar att gå. Föreningens styrelse har ansvaret för det som händer i föreningens verksamhet, så om det som du har upplevt har varit i din förening bör du i första hand kontakta någon i styrelsen. Det kan vara ordförande eller någon annan du har förtroende för.
Läs mer om Bris, föreningsstöd, gymnastikombudsmannen, idrottsombudsmannen, juridiska nämnden, orosanmälan och polisanmälan.
Inkludering och mångfald
Vi tror på att erbjuda en gymnastikrörelse där alla känner sig välkomna och får möjlighet att delta oavsett bakgrund, behov och förutsättningar. Genom att satsa på ökad mångfald utifrån flera perspektiv skapar vi en bredd av medlemmar som speglar samhället och blir en mer innovativ och öppen gymnastikrörelse.
Vår vision är rörelse hela livet. Genom en jämlik och inkluderande gymnastikrörelse skapar vi fler möjligheter, fler möten och en starkare idrott där olikheter inte bara får finnas, utan också tas tillvara och uppskattas.
Läs mer om Pride, NPF, HBTQI-inkludering, Idrottsklivet, Jag är Svensk Gymnastik och paragymnastik under inkludering och mångfald.

Bris <3 Svensk Gymnastik
Alla barn har rätt till trygg idrott på sina villkor. Hur vi har det påverkar hur vi mår, vad vi lär oss och vad vi blir intresserade av. I längden påverkar allt detta våra möjligheter i framtiden. Idrotten spelar roll helt enkelt.
Snacka med Bris
Du som är under 18 år och behöver stöd är välkommen att höra av dig till Bris om något känns jobbigt, du är orolig eller känner dig ensam. Inget är för stort, för litet, för svårt eller för konstigt. De som svarar är utbildade kuratorer och har tystnadsplikt. Det kostar inget att höra av sig, syns inte på telefonräkningen och du är alltid anonym om du vill. Säg bara hej så tar Bris det därifrån!
Ring och sma:a på 116 111, chatta & mejla på Bris.se
Anvisningar för barn- och ungdomsgymnastik
Gymnastikförbundets Anvisningar för barn- och ungdomsgymnastik syftar till att vägleda föreningar, ledare och enskilda medlemmar när utvecklingsmodell, uppförandekod och barnkonvention ska omsättas i praktisk idrottslig verksamhet. Avsikten är att de ska fungera både som ett stöd och som en anvisning som ska följas. De ska ge vägledning i olika frågor, men framför allt öppna upp för ett samtal om hur föreningens verksamhet ska utformas.
Håll dig uppdaterad

Webbkurs: Trygg och inkluderande idrott
Riksidrottsförbundet har samlat kunskap, verktyg och metoder för att stötta dig och din förening i arbetet med att skapa en trygg och inkluderande idrott.
Kontakta gärna SISU Idrottsutbildarna Länk till annan webbplats. om du och din förening vill ha hjälp med att planera och lägga upp ert arbete. Tillsammans gör vi din förening starkare.
%20IMG_7998.jpeg)
NPF inom Svensk Gymnastik
Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), är en i idrottssammanhang ofta ouppmärksammad och missförstådd grupp. Många med NPF-diagnoser eller liknande utmaningar har svårt att passa in i en idrottsförening. Till detta kommer att kunskapen om NPF ofta är begränsad hos tränare och idrottsledare vilket riskerar att leda till missförstånd och felaktigt bemötande.

Webbkurs: Intro Svensk Gymnastik
Samtliga ledare som bedriver verksamhet inom en av Gymnastikförbundets medlemsföreningar ska genomföra Intro Svensk Gymnastik samt följa och efterleva innehållet. Kursen behandlar gymnastikens ledarskap, rörelsemönster, uppförandekoden, utvecklingsmodellen och information om idrottsrörelsen.

Barnkonventionen och föreningsidrotten
FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, innehåller mänskliga rättigheter för barn. Enligt barnkonventionen räknas alla under 18 år som barn och rättigheterna i den gäller alla barn. Konventionen består av 54 artiklar som de länder som har skrivit under den har förbundit sig att följa. Sverige skrev under 1990. Allt Bris arbete utgår från barnkonventionen.

Friends kunskapsbank till ledare
Som idrottsledare och föreningsansvarig har du en betydande roll i att skapa ett positivt och tryggt klimat för alla i din grupp eller förening. Här hittar du kunskap, övningar och material för att förebygga och minska kränkningar och mobbning, och skapa en trygg grupp och idrottsförening.

Barnens spelregler
Barnens spelregler är Riksidrottsförbundets och Bris initiativ för en tryggare barn- och ungdomsidrott. Barnens spelregler, med dess sju riktlinjer, är ett värdefullt komplement till Gymnastikförbundets uppförandekod och värdegrund när ni behandlar frågor kring barn- och ungdomsgymnastik i föreningen.
Trygghetsarbete i styrelsen
När du har valts till ett uppdrag i din förenings styrelse har du fått medlemmarnas förtroende att företräda dem och besluta om föreningens angelägenheter. Det är ett fint förtroende att få och det innebär också att ta ansvar för mycket. Gymnastikförbundets styrelsehandbok är en digital uppslagsbok i 12 kapitel med sånt som styrelsen behöver veta om och hålla koll på. Styrelsehandboken är också ett verktyg för föreningsutveckling och det finns mallar, handledningar, stödmaterial och enkäter för att ta tag i dessa frågor på ett strukturerat sätt.

Ta med er budskapet in i hallen
Var med och sprid budskapet om en trygg och inkluderande gymnastik genom att skriva ut och sätta upp affischer i hallen, omklädningsrummet, entrén eller där verksamheten bedrivs.