Om värdegrunden bryts

Det är aldrig okej att bryta mot värdegrunden. Om det är något som inte känns helt rätt, om du har hört, sett, eller själv upplevt något som gått över gränsen, behöver du agera. Beroende på vad som har hänt finns det olika vägar att gå. Föreningens styrelse har ansvaret för det som händer i föreningens verksamhet, så om det som du har upplevt har varit i din förening bör du i första hand kontakta någon i styrelsen. Det kan vara ordförande eller någon annan du har förtroende för.
Alla barn har rätt att hålla på med idrott och samtidigt känna sig trygga. Som en del i trygghetsarbetet har Gymnastikförbundet inlett ett samarbete med Bris. Du som under 18 år, idrottsledare eller vuxen kan höra av dig till Bris om du inte vill eller kan prata med någon du har förtroende för hemma, i skolan eller i din förening. I kontakt med Bris är du alltid anonym och behöver inte säga vem du är.
Du kan alltid vända dig till Gymnastikförbundet på nationell nivå för att rådgöra om saker som händer i din förening. Det kan handla om demokratiska frågor som hur man kallar till årsmöte, vem som har rösträtt eller hur man blir medlem, men det kan också handla om vad som är ok att göra när det kommer till ledarskap på träningsgolvet eller i styrelserummet, hur man kan tänka vid gruppindelning eller hur kommunikation mellan ledare och aktiva sker på bästa sätt.
Det finns också mycket information i Gymnastikförbundets styrelsehandbok, så börja gärna med att se om du hittar svar på din fundering där.
Om det uppkommer frågor relaterade till uppförandekoden finns en gymnastikombudsman, GymO. GymO har till uppgift att finnas som stöd till föreningar, ledare, föräldrar och utövare. Funktionen är ingen instans som kan döma eller avgöra tvister, utan hit vänder du dig för stöd, hjälp och rådgivning.
Hos Riksidrottsförbundet finns också en idrottsombudsman Länk till annan webbplats.. Om du vill berätta något helt anonymt har idrottsombudsmannen också en visselblåsartjänst.
Gymnastikförbundet har en juridisk nämnd. Nämnden är beslutande i bestraffningsärenden.
Till juridiska nämnden kan du anmäla ärenden som handlar om kapitel 14 och 15 i Riksidrottsförbundets stadgar. Nämndens uppdrag är att vara beslutsinstans inom Gymnastikförbundet i bestraffningsärenden.
Personer som jobbar inom hälsa och sjukvård, skola samt socialtjänsten är skyldiga att anmäla vid misstanke eller vetskap om att ett barn eller ungdom far illa. Uppdragstagare inom en idrottsförening, exempelvis förtroendevald, ledare eller tränare, har ingen skyldighet att anmäla men bör anmäla vid misstanke eller vetskap om att något barn eller ungdom är i behov av stöd och skydd.
Mer information och vägledning angående orosanmälan hos Socialstyrelsen. Länk till annan webbplats.
Vem som helst kan anmäla ett brott till Polisen Länk till annan webbplats.. Det behöver inte vara den utsatte själv eller någon som bevittnat händelsen, det räcker att händelsen kommit till ens kännedom. Om en föreningsledare, tränare eller ledare får reda på att något har hänt som skulle kunna vara ett lagbrott, är rekommendationen att kontakta Polisen som kan avgöra om så är fallet.
• Vid akuta nödsituationer ring 112 – begär Polisen.
• Vid anmälan ring 114 14 eller besök närmaste polisstation.
Gymnastikens värdegrund
Värdegrunden beskriver de värden som vi vill ska styra och genomsyra ledarskapet inom Svensk Gymnastik:
- Glädje och gemenskap
- Nyfikenhet och utveckling
- Öppenhet och trygghet
Läs mer i Svensk Gymnastik Vill.
Behöver din förening stöd?

Läs mer