28 internationella domare från Sverige

Internationella domare

Under våren har det internationella gymnastikförbundet FIG genomfört examinationer för internationella domare inom alla sina discipliner. 28 svenska domare klarade examinationerna och står redo att döma tävlingar under den olympiska cykeln 2022-2024.

Det internationella gymnastikförbundet FIG anordnar vart fjärde år examinationer för internationella domare inom disciplinerna artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, aerobic gymnastics, akrobatisk gymnastik, parkour och trampolin. Såväl nya som nuvarande domare behöver genomföra examinationerna och få godkänt för att kunna titulera sig som internationella domare inom gymnastik. Under våren har 28 svenska domare klarat examinationerna för den olympiska cykeln 2022-2024, 10 manliga och 18 kvinnliga. Även de internationella domarna i truppgymnastik har genomfört examinationer under våren, men eftersom truppgymnastik inte är en disciplin inom FIG har de gjort sina examinationer genom European Gymnastics.

En av de svenska FIG-domarna som är ny i sammanhanget är Malin Ekenberg från Klippan som dömer trampolin och DMT. Så här beskriver hon valet att bli internationell domare:

- Jag har varit domare sen början av 2020 då jag gick den nationella domarutbildningen. Genom att bli domare kunde jag fortsätta ta del av den fina gemenskapen som finns i trampolin-Sverige även efter att jag själv slutat tävla. Till en början var det i princip bara därför jag ville bli domare men med tiden växte intresset, så när chansen att göra den internationella domarexaminationen kom tvekade jag inte en sekund. Jag tycker det är roligt att döma och genom att bli internationell domare får jag förhoppningsvis möjlighet att döma fler tävlingar så jag kan utvecklas så mycket som möjligt, berättar Malin.

Examinationen för den olympiska cykeln 2022-2024 hade ett annorlunda upplägg jämfört med tidigare. Till följd av pandemin valde FIG att göra om examinationen till ett digitalt prov vilket innebar att domarna inte behövde vara samlade på en och samma plats vid provtillfället. Trots att Malin genomförde provet hemma i köket var hon en av de domare som lyckades uppnå ett särskilt gott resultat. I D-examinationen där svårighet bedöms uppnådde hon 100 procent i både trampolin och DMT.

- Att skriva provet var självklart nervöst och det kändes lite konstigt att göra det hemma vid köksbordet, men samtidigt var det skönt. Jag fokuserade bara på min datorskärm och behövde inte oroa mig över att störas av andra i omgivningen. Jag hade en väldigt bra känsla efter provet och att jag skulle få 100 procent kändes faktiskt inte helt omöjligt. När beskedet sedan kom blev jag såklart jätteglad och stolt över mig själv! säger Malin.

Vi vill även passa på att lyfta de svenska FIG-domare med mest erfarenhet, Roland Himberg som dömer manlig artistisk gymnastik och Ulf Andersson som dömer trampolin och DMT. Även de klarade sina examinationer galant och är nu inne på sin åttonde olympiska cykel. I veckan mottog Ulf Andersson dessutom Judges' Longevity of Service Awards - Golden Diploma. Det är en utmärkelse som delas ut till domare som på ett betydande sätt bidragit i arbetet kring den internationella gymnastiken under flera år. Stort grattis till den fina utmärkelsen säger vi till dig Ulf!

Är du nyfiken på att bli domare? Här kan du läsa mer

Publicerad: 2022-05-03

UPPTÄCK MER