Samarbeten medicinska vårdaktörer
Idag har gymnastikförbundet samarbeten med flera medicinska vårdaktörer. Detta är en viktig del av det hälsobefrämjande arbete som görs vilket inkluderar blandannat information, förebyggande åtgärder och konkret stöd vid akut skada.
Försäkringar
Önskar du ta del av information kring försäkringar kan du hitta information här: Försäkringar | Svenska Gymnastikförbundet
Medicinskt supportteam
Expertuppdrag
Det medicinska supportteamet består av vår förbundsläkare och våra landslagsfysios som har olika proffesioner och är kopplade till våra respektive landslag som sitt expertuppdrag. Under 2024 har vi dessa medicinska resurser engagerade:
- Ilka Kamrad, leg. läkare, förbundets medicinska team
- Anna-Karin Wikström, leg. fysioterapeut, förbundets medicinska team
- Alexander Wickmark, leg. fysioterapeut - Truppgymnastik
- Anna Hjeern, leg. fysioterapeut - Trampolin
- Anna Stenholm, leg. fysioterapeut - Truppgymnastik, Kvinnlig Artistisk gymnastik
- Carl Hultefors, leg. fysioterapeut - Manlig artistisk gymnastik
- Christine Andrén, leg. fysioterapeut - Manlig artistisk gymnastik
- Gustav Nilsson, leg. fysioterapeut - Manlig artistisk gymnastik
- Jessica Mattsson, leg. fysioterapeut - Rytmisk gymnastik
- Johanna Nilsson, leg. fysioterapeut - Truppgymnastik
- Lisa Lagerberg, leg. naprapat och idrottsmedicinsk koordinator - förbundets medicinska team
- Per Lidefelt, leg. kiropraktor - Truppgymnastik
- Petra Källman Navier, leg. fysioterapeut - Trampolin
Utvecklingsuppdrag
Gruppen har också ett utvecklingsuppdrag som kan innebära att någon, några eller alla samlas kring en fråga av förebyggande eller informativ karaktär kopplat till sin proffession. Under 2023-2024 kommer teamet främst att jobba frågor kring allvarliga skador och förebyggande av inom de olika disciplinerna.
Medicinskt nätverk
Nationellt medicinskt nätverk
Gymnastikförbundet har, i samarbete med våra regioner, arbetat fram ett medicinskt nätverk i Sverige. Nätverket består av olika medicinska resurser som har olika kompetensområden och professioner. Alla medverkande har anmält sitt intresse att finnas behjälpliga i närliggande förening och/eller på egna kliniker och hos vårdgivare för att lämna råd, stöd och vård.
Nätverket har inventerats och kvalitetssäkrats i form av ett frågeformulär där vi efterfrågat legitimering, kompetens, utbildning mm för att du som är i behov av vård ska veta att resursen uppfyller förbundets grundkrav. Vården hos de olika aktörerna kan vara antingen privat eller ges inom ramen för öppenvården om aktören är ansluten till Landstinget.
Gymnastikförbundet tillhandahåller här Excel, 27 kB. kontaktuppgifter till de olika aktörerna men du får själv utröna vilken kontakt som kan vara bäst för just dig för just den skadeproblematik du har.
Om du har fler tips på aktörer som du vill koppla till nätverket eller om du är en legitimerad medicinsk resurs och vill kopplas till oss för rekommendation till våra medlemmar- hör av dig till vår idrottsmedicinska koordinatorn på mail: medicin@gymnastik.se
Medicinsk resurs i förening
Engagera en medicinsk resurs till din förening
Till dig som känner att din förening har en pågående uttalad elitsatsning eller har satt mål att ni ska satsa för att bli det i framtiden kan det vara klokt att se över hur ni vill arbeta med medicinskt stöd inom föreningen. Ett gott råd kan vara att engagera en eller flera medicinska resurser som kan behandla era gymnaster i verksamhet och/ eller på klinik. Det har visat sig att närheten till en medicinsk resurs ökar möjligheterna för den aktive och föreningens tränare att, i samverkan, hitta former för skadepreventiv träning och rehabiliteringsträning efter eventuell skada.
Akut vårdstöd
Aleris Sports Medicine
Gymnastikförbundet har sedan oktober 2018 ett avtal med Aleris Sports Medicine kring tillgång till snabb, privat specialistvård via sex specialiserade idrottskliniker i Sverige. Dessa finns i Malmö, Ängelholm, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå.
Avtalet innebär att du som medlem kan få snabb hjälp med bedömning av känning, överbelastning och skada av en specialist inom det område du söker hjälp för, samt att du kan få hjälp med provtagning eller undersökning i samband med, eller i nära anslutning till besöket.
Du kan komma till Aleris som privat betalande eller via en privat tecknad försäkring som täcker privat vård. Du bör se över ditt eget försäkringsskydd som medlem för att försäkra dig om vad just din/ dina nu gällande försäkringar täcker.
Tidsbokning sker via Aleris Sports Medicine Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm som koordinerar till närmaste klinik beroende på vart i landet du befinner dig.
Du ringer tel: Aleris 08-123 93 15 och uppger att du är medlem hos Gymnastikförbundet.
Hälsoundersökningar
Capio Närsjukvård
Inom ramen för Gymnastikförbundets förebyggande arbete inom det medicinska området har vi från och med september 2018 ett avtal med Capio Närsjukvård kring förebyggande hälsoundersökningar.
Avtalet omfattar gymnaster i våra landslag och gymnaster som representerar Sverige på svenska och internationella mästerskap. I en förlängning arbetar vi även för att hitta former för att kunna erbjuda alla medlemmar i en gymnastikförening samma tjänst.
Hälsoundersökningen innefattar både provtagning, en egen hälsodeklaration och en klinisk undersökning av en legitimerad läkare, samt även hjärtscreening vartannat år (från och med 16 år), enligt rekommendationer från Riksidrottsförbundet.
Innehållet i hälsoundersökningen har arbetas fram av Gymnastikförbundets medicinska expertteam i samverkan med läkare på Capio Närsjukvård.
I de fall läkaren finner anledning att komplettera resultaten av undersökningaen med ytterligare provtagning eller liknande remitteras gymnasten vidare inom landstingsvården till den egna listade vårdcentralen för uppföljning.
Hälsoundersökningen bekostas av gymnasten själv (vårdnadshavare) som ett led i att gemensamt ta ansvar och arbeta för en långsiktig och hållbar både elit- och träningsintensiv verksamhet över tid.
Om du har frågor eller funderingar om och kring arbetet kring våra mediciska sammarbeten, för dig som medlem eller för din förening får du gärna ta kontakt med:
Läs mer