Lyft seniorträningen till nya höjder

Träning på matta utomhus

Gymnastikförbundet driver ett projekt med fokus på seniorer (+65) och deras träning. Den initiala delen har handlat om möten och kunskapshöjning inom området. Nu har teorin omsatts i praktik och två nya program har tagits fram.

Under 2021 har Gymnastikförbundet genomfört ett antal digitala träffar där över 100 personer som är engagerade i föreningar som har eller vill starta upp träning för seniorer, regioner och ledare varit med och diskuterat träning för äldre.

Under träffarna har de bland annat fått ta del av den senaste forskningen från Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, inriktning Idrottsfysiologi och livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius från Karolinska Institutet.

- Eftersom det pågick en pandemi under den här perioden så var det väldigt roligt att vi ändå kunde träffas digitalt och ha aktuella ämnen att diskutera. Vad som kom fram ganska tydligt var att ledarna var stolta över sina egna träningsprogram, där väldigt mycket av det kvaliteter som Michail Tonkonogi tog upp, ändå finns med. Sen är det alltid bra med en uppdatering med ny kunskap. Vi tycker också att vi lärde oss att dessa digitala föreläsningar kan vara en del av kompetenshöjningen till ledare även framgent, säger Irene Samuelsson som ansvarar för projektet på Gymnastikförbundet.

Powerstyrka bra för seniorer

Forskningen visar att träningseffekteran på äldre är mycket stor. Oavsett om du är 60, 70, 80, 90 eller 100 år finns träningsbarheten kvar. Tränar du regelbundet får du större och starkare muskler. För att fördröja och förhindra åldrandets effekter visar det sig att styrketräning hos äldre är mycket effektivt. Förutom att minska åldrandets effekter skyddar vältränade muskler mot stress, mindre depressioner och minskar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom.

Nu har ny och tidigare erfarenhet landat ner i ett styrketräningspass för seniorer som vi kallar Powergympa för seniorer. Det bygger på lärdomar från bland annat Michail Tonkonogis forskning.

Här kan du ladda ner programmet. Pdf, 4 MB.

Träning med boll

Vardagsmotionens betydelse

Den bästa träningen är den som blir av. Om det vet livsstilprofessor Mai-Lis Helenius det mesta och hennes forskning visar inte oväntat att vi är alldeles för stillasittande idag. Men hur ska vi då träna? Det är bättre att träna eller vara fysiskt aktiv en kortare stund varje dag än en väldigt lång stund en gång i veckan. Så lite som 30 minuter om dagen räcker långt. Kom ihåg att allt du gör räknas – även trapporna och dammsugningen.

Som stöd finns nu en motionspyramid framtagen som ger guidning om hur och hur ofta det är bra att träna. Här kan du ladda ner motionspyramiden. Pdf, 3 MB.

Motionspyramiden, collage i pyramidform med bilder på olika träningsformer för seniorer

Motionspyramiden. Skriv gärna ut den och sätt upp den hemma som en påminnelse.

Vill du läsa mer? Ladda ner foldern SENIORTRÄNING – Vardagsmotion och styrketräning - därför är det viktigt att träna Pdf, 489 kB.

Redskapsbana för seniorer

Många har nog som barn eller ung kört den klassiska redskapsbanan. Nu har Gymnastikförbundet tagit fram en bana som är anpassad för seniorer!

- Många tränar i lokaler där de här redskapen finns och att ta fram och köra en redskapsbana kan vara ett bra sätt att variera träningen på – och väldigt roligt, berättar Irene.

Här kan du se ett förslag på bana, men givetvis kan den anpassas efter de redskap som finns i hallen och på vilken nivå deltagarna befinner sig.

Redskapsbana för seniorer. Pdf, 230 kB.

Projektet fortsätter under 2022

Seniorprojektet stannar inte av med detta utan kommer fortsätta under året. Fler föreläsningar planeras, träningsprogrammen kommer presenteras på regionala konvent och under hösten kommer en balansvecka att genomföras tillsammans med andra idrotter.

Håll ögonen öppna och vill du ha mer information kring projektet, hör av dig till Irene Samuelsson.

Läs mer om seniorträning här

Läs mer om seniorprojektet här

Publicerad: 2022-04-04

UPPTÄCK MER