Seniorträning

En bild

Vad är seniorträning?

Inom gymnastiken säger vi ibland träning för seniorer, seniorgympa eller seniorträning. Egentligen handlar det om vilken träning som helst, men anpassad för lite äldre personer, personer som inte är så vana vid att träna, eller personer som inte tränar lika mycket längre.

Mycket av den träning som behövs för äldre finns med i gympa- och träningsprogrammen hos föreningar inom Svensk Gymnastik, till exempel uppvärmning, pulshöjning, styrka, rörlighet och balans, samt en varierad träning. Dessutom träffar du trevliga ledare och deltagare som gör din träning roligare!

Vardagsmotion och styrketräning – därför är det viktigt att träna

Det talas mycket om träning för äldre i vårt samhälle idag och forskningen visar bland annat att:

1. Det är aldrig för sent att börja träna

Forskningen visar att träningseffekten på äldre är mycket stor. Oavsett om du är 60, 70, 80, 90 eller 100 år finns träningsbarheten kvar. Tränar du regelbundet får du större och starkare muskler, lever längre och får ett friskare liv.

Gruppträning utomhus

2. Styrketräning hos äldre är mycket effektiv för att fördröja och förhindra åldrandets effekter

På det stora hela förlorar vi muskelmassa när vi åldras. Det leder till förlorad styrka, power och uthållighet vilket gör att vi rör på oss mindre och en ond cirkel uppstår. Förutom att minska åldrandets effekter skyddar vältränade muskler mot stress, mindre depressioner och minskar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom.

Träning elastiska band
Motionspyramiden

Motionspyramiden guidar dig i din träning. Hur ofta, hur länge och vilken typ av träning. Den viktiga vardagsmotionen ska inte glömmas bort.

”Det finns inte en enda individ på den här planeten som inte blir starkare och får positiva hälsoeffekter av styrketräning.”
Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi och medicinsk vetenskap.

Seniorledare

Här finns flera framtagna material för dig som är seniorledare:

Redskapsbana för seniorer

Den klassiska redskapsbanan är det många som tänker på när vi säger gymnastik. Nedan finns en bana framtagen med seniorerna i fokus! Här kan du som är ledare få stöd i hur du genomför en redskapsbana:

Powergympa för seniorer

Styrketräning är bra och viktig träning för seniorer. Här finns ett program Powergympa för seniorer framtaget som består av åtta delar:

Powergympa för seniorer, övningar och korta instruktioner Pdf, 4 MB.

Träning med boll

Balans och styrka

Balanssinnet behöver träning. När vi åldras är det inte helt ovanligt att balansen och styrkan försämras. De goda nyheterna är att det går att träna balansen och på så vis förbättra den.

Här hittar du ett program som fokuserar på den så viktiga balansträningen. Pdf, 2 MB.

Utomhusträning och träning i utegym

Vill du eller din grupp träna utomhus eller har tillgång till ett utegym? Nedan finns två program som ni kan använda. Båda programmen innehåller nio olika övningar som går att variera utifrån nivå. Packa gärna ner valfri tyngd i en ryggsäck och ta med ett gummiband ut. Glöm inte att värma upp innan!

Ladda ner Uppvärmning utomhus här Pdf, 2 MB.

Ladda ner passet Uteträning här Pdf, 3 MB.

Ladda ner passet Träna i utegym här Pdf, 3 MB.