Drill

Välkommen till Svensk drills sida!

Drill tävling

Drillen har sitt ursprung i marschen men har utvecklats under åren till att även innehålla en ren tävlingsform: Tävlingsdrill som utövas inomhus.

Marschdrill
Marschdrill i tävlingsform har funnits utanför Sverige och är en gren på VM 2023. Under 2022 hölls första svenska mästerskapet i marschdrill. Den här tävlingsformen är mer lik ursprunget och utöver stavteknik bedöms även timing och formationer. Internationellt tillåts även redskap utöver staven så länge de förstärker temat i uppträdandet. Första Svenska Mästerskapet i Marschdrill arrangerades 2022.

Tävlingsdrill
Tävlingsdrill är en annan form utav drill. Det är en sport som innehåller stavteknik, dans och gymnastik. Det är en bedömningssport som påminner lite om rytmisk gymnastik men istället för bollar och band använder man drillstavar. Man tävlar i Team, Duett och Individuellt och deltagarna är indelade i minior, junior- och seniordivisioner. Tävlingsprogrammet bedöms av flera domare och de poängsätter många olika aspekter exempelvis teknik, utstrålning, musiktolkning, koreografi, generellt intryck etc. Första svenska mästerskapet i tävlingsdrill arrangerades 1994.

Följ även vår kanal på Staylive: https://app.staylive.io/swedishtwirl

Länk till WBTF World Baton Twirling Federation
Länk till IBTF International Baton Twirling Federation
Svenska drillens Tävlingskalender