Vi efterlyser förebilder utanför gymnastiknormen

En bild

Sedan sommaren 2022 har vi presenterat förebilder på instagram och facebook under hashtagen #Jag är Svensk Gymnastik. Det har varit personer och föreningar som på något sätt förespråkar ett normbrytande perspektiv. Pia Eneström från Enebybergsgymnasterna, Luis Cures från Tullinge GF, Gisela Teltscher från Trelleborgs träningscenter och Vasso Norlund från Vendelsö GF har hittills medverkat. Vi har ytterligare ett antal på gång som kommer att presenteras under 2023 men vi behöver fler!

Normerna påverkar vem som hittar till och känner sig hemma inom Svensk Gymnastik, säger Johanna Hedgårdh som utvecklar området inkludering på Gymnastikförbundet.

För att attrahera fler målgrupper behöver vi lyfta goda exempel och förebilder som finns i våra verksamheter, vi söker nu ännu fler aktiva som går utanför gymnastiknormen eller som arbetar för att inkludera fler till våra verksamheter.

Vi vill träffa dem och höra dem berätta om sig själva och/eller sin verksamhet. Det skulle kunna vara, en gymnast/utövare som hittat sin plats inom vår idrott efter att ha flytt från sitt hemland, en ledare i gruppträning som sitter i rullstol, en förening som har grupper för aktiva med NPF, en man som leder Bamsegympa, en förening som vill träna paragymnaster i Rytmisk Gymnastik, en flicka som föddes som kille och som nu tränar med tjejerna. Eller så kanske det bara är någon som ni tycker är en bra förebild generellt för Svensk Gymnastik.

- Vi vill att fler ska känna igen sig och tänka att ”det där kan ju vara jag”, säger Johanna. Vi vet att de finns och de är viktiga för att fler utanför normen ska hitta till oss.

Känner du till en aktiv, en tränare eller en organisationsledare som du tycker bidrar till att göra Svensk Gymnastik tillgänglig för fler? Tipsa oss genom att maila Johanna.hedgardh@gymnastik.se

Läs mer på hemsidan om hur vi kan bli mer inkluderande och varför det lönar sig men också mer om Jag är Svensk Gymnastik.

Publicerad: 2023-04-26

UPPTÄCK MER