Gå till innehåll
Lyssna
Väst

Trampolin och DMT

Trampolinsporten består av tre olika grenar: individuell trampolin, synkron trampolin och dubbel-mini-trampolin (DMT).

Inom individuell och synkron trampolin hoppar gymnasterna på trampoliner där duken är 2x4 meter.

I individuell trampolin tävlar gymnasten på en serie med tio övningar av olika svårighetsgrad. Gymnaster på den högsta nivån inom trampolin gör trippla volter, med eller utan skruv, och befinner sig på över åtta meters höjd. En tävling består av tre serier, två i försöksomgången och en i finalomgången. Varje serie består av 10 olika övningar (hopp) som måste utföras efter varandra. I den första serien i försöksomgången räknas svårighetsgraden i fyra av seriens tio övningar (gäller endast i högsta klassen), i övriga serier räknas alla övningars svårighetsgrad. Gymnasten blir bedömd på fyra olika kriterier: stil, svårighet, höjd och vandring.

I synkron trampolin utför två gymnaster exakt samma övningar på varsin trampolin så samtidigt som möjligt. Trampolinerna står 2 m från varandra och under tävlingens gång är det svårt för gymnasterna att se vad den andra gör. Istället får gymnasterna använda hörseln för att anpassa övningarna till varandra.

I DMT springer gymnasten fram till redskapet och gör två hopp och landar sedan i en landningsmatta. Det vanligaste är att gymnasten gör en övning i luften på väg upp från DMT:n och därefter en till övning ned i landningsmattan.

Inom både trampolin och DMT gäller det att utföra så stilrena, höga, kontrollerade och svåra övningar som möjligt. Detta ställer höga krav på styrka, smidighet och koordination. Den individuella trampolinen är en OS-disciplin, medan synkron trampolin och DMT har VM som högsta tävlingssammanhang.

Länkar till fler dokument som beskriver trampolin: