Fina svenska prestationer på EM i aerobic gymnastics

En bild

Under fredagen inleddes EM i aerobic gymnasticis i Antalya, Turkiet. Inte bara en utan två svenska gymnaster fanns på plats i damernas individuella tävling och de stod båda för fina prestationer.

Wilma Jönsson (Trelleborgs Gymnastics & Dance Club) har deltagit vid ett europamästerskap tidigare och vid årets mästerskap fick hon sällskap av Ida Andersson (Västerås GF) som gjorde EM-debut. Det är hela 16 år sedan Sverige hade två gymnaster med på ett EM senast.

Damernas individuella kval drog i gång vid lunch, lokal tid, och Ida var först ut av de svenska tjejerna med startnummer 6. Hon genomförde ett fint program med elegant stil. Poängen blev 14,600 vilket innebar en 33:e plats.

– Jag är inte riktigt nöjd med min prestation idag, jag vet att jag kan mycket mer. Men det är ändå mitt första EM och bara att få komma hit, ställa sig på golvet och tävla emot så många otroligt duktiga gymnaster är en vinst i sig, säger Ida efter tävlingen.

Ida Andersson gör ett gymnastiskt hopp på EM i aerobic gymnastics

Ida Andersson i sin EM-debut. Foto: Filippo Tomasi

För Wilma blev det en lång väntan på att få inta tävlingsgolvet då hon gick ut sist av alla i damernas individuella kval. Trelleborgsgymnasten genomförde sitt fartfyllda program mycket fint och poängen blev 16,200. Det innebär en 29:e plats för Wilma som är nöjd med dagens prestation.

– Jag är supernöjd med både prestation och poäng idag! Lite extra tufft med nervositet på dessa stora tävlingar och med motstånd från europas bästa gymnaster, men jag har haft superkul på golvet och lämnar tävlingen stolt och taggad på nästa tävling.

I ett starkt startfält med bland andra regerande världsmästarinnan Anastasia Kurashvili från Ukraina blev det för svårt att ta sig vidare till final och EM är därmed över för svensk del. Resultat och poäng från dagen hittar du här.

Pia Saxholt och Wilma Jönsson ler mot kameran efter ett lyckat europamästerskap

Wilma tillsammans med tränare Pia Saxholt. Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2023-11-17

UPPTÄCK MER