Gruppträning i pandemitider

Gruppträning med elastiska band utomhus i snön

75-åriga Lena håller i och håller ut:
- Lite tungt var det att träna i djup snö, men vi hjälptes åt att skotta.

Det är med glädje vi konstaterar att dagarna blir ljusare och ljusare, fåglarna kvittrar och vårkänslorna infinner sig. Men det var inte länge sedan som Lena Stjärnebo, 75 år, pulsade i snön med sitt gummiband i högsta hugg.

Huddinge GF har kämpat hårt för att hålla motionärerna kvar och kunna erbjuda motion även till de äldre i föreningen. Trots dalande medlemsantal på seniorsidan, snökaos och hårda restriktioner har de fortsatt att erbjuda smittsäker motion till sina medlemmar.

När Lena dyker upp på passet startar de med en kort social pratstund. Hon är noga med att påpeka att de givetvis håller avstånd och är också tydlig med att det är en väldigt viktig del av passet. I dessa tider har det sociala skalats av för oss alla, än mer för många äldre och pratstunden kan vara en av få varje vecka. En liten pratstund tillsammans i den friska luften och så lite träning på det – det har varit räddningen för många.

- Jag blir 76 år i sommar. Jag är och pigg, och ganska alert. Jag har inga problem alls med att det är utomhus. Att vi kunnat träna alls i denna pandemi har varit helt otroligt uppskattat och jag vill verkligen ge en eloge till vår tränare som ställt upp i ur och skur (och snö), säger Lena.

Christel Krämmer, 80 år, som tränar i samma grupp håller med;

- Jag är väldigt glad över att vi kunnat träna under dessa tider. Annars finns det en risk för att man börjar deppa, även om jag inte är lagd åt det hållet, säger Christel.

Musiken har varit en stor bidragande faktor tycker både Lena och Christel. Glad musik i den friska luften ger deltagarna ännu mer energi och glädje att motionera.

- Eftersom vi tränar i en park där många små barn leker händer det också ibland att vi har små åskådare som också rör sig till musiken ock vippar med rumpan. En gång var det faktiskt sex småttingar som deltog i minst 20 minuter. Visserligen hade endast en taktkänsla men de, liksom vi, hade roligt tillsammans, säger Christel.

Kjäll Järvliden från Gymmix-sektionen i Huddinge GF är en av de som slitit hårt för att föreningen ska kunna behålla sina seniorer.

- Rent föreningsmässigt har pandemin varit en katastrof. 220 seniorer hade vi våren 2020. Under vintern nu när vi haft som kallast så har vi varit omkring tjugo stycken. Vi har förstås tappat massor av medlemmar av förklarliga skäl men det har också känts viktigt och motiverande att ordna dessa pass för de som kan och vill, säger Kjäll.

Tränarna har fått använda sin fantasi, och fått skapa träningspass utifrån väder och omgivning. Det har använts stockar och stenar, träd och grenar, liggunderlag och gummiband och givetvis den viktiga musiken. Vissa av träningspassen har filmats och därefter publicerats på föreningens hemsida så att de medlemmarna som inte kunnat ta sig till passet har kunnat utföra det hemifrån.

Skogen som träningshall i Karlstad

Även i Karlstads GF har seniorerna hållit igång med uteträning. Föreningskonsulenten Maria håller i trådarna och har också varit den som dragit på sig mössa och vantar och gett sig ut i snön.

Gruppträning utomhus, personer tränar i planka mot en stock i skogen

Träning i skogen med Karlstads GF.

Sex kvinnor i sjuttioårsåldern samlas, med avstånd, laddade och klara för träning varje vecka. Med varsitt gummiband ger dem sig ut på en omkring två kilometer lång promenad med flera pauser för olika former av styrka.

- Ja det blir lite allt möjligt. Vi använder naturen som redskap utöver våra gummiband. Det blir både konditionsstyrka för benen, gummibandsövningar för skuldror, armar och givetvis lite bålstyrka, säger Maria.

Även i Karlstad så har gruppen haft en stor betydelse för deltagarna.

- Vi är inte många, men det får vi ju inte heller vara. För de som är med är träningen dock både väldigt viktig och väldigt uppskattad. Det är den förstås även i vanliga fall men kanske extra mycket nu under den isolerande pandemin, säger Maria.

Text: Ia Wikås.

Publicerad: 2021-03-05

UPPTÄCK MER