Totala Svenska Cupen 2022 i trampolin och DMT avgjord

Levo Cup var den fjärde och sista deltävlingen i Svenska Cupen serien 2022. För första gången sedan 2019 kunde nu en full serie med tävlingar genomföras, efter att blivit helt inställd 2020 och genomförd med färre antal tävlingar 2021 p g a pandemin.

Placeringar i de olika deltävlingarna genererar poäng från 50 poäng för en vinst och nedåt i en fallande skala till 15:e plats och lägre som ger 5 poäng. Gymnasterna får sedan räkna sina tre bästa utav de fyra deltävlingarna till sin totalpoäng.

Glädjande var att se att i årets Svenska Cupen-serie var det gymnaster från många olika föreningar som var med och fajtades i toppen och segrarna i de olika klasserna fördelades på hela sju olika föreningar.

I DMT har Uppsala GF nått stora framgångar under året vilket också syntes när resultatet för totala Svenska Cupen summerades. I DMT Klass 1 herrar vann Adrian Lind, Uppsala GF, före Linus Oledal, Västra Frölunda TK och trea var Gustav Tingelöf, även han från Uppsala GF. Även i damerna klass 1 var Uppsala dominerande med vinst i totalen av Lina Sjöberg, på 150 poäng efter vinster i tre deltävlingar. Tvåa var Tuva Stjärnborg Klippans GK och trea Clara Melin, Uppsala GF. Klass 2 pojkar i DMT vanns av Noa Selander, Hammarbygymnasterna även han på maxpoängen 150 poäng, en fin bedrift då det var det första året Noa var med och tävlade i Svenska Cupen. Klass 2 flickor DMT vanns av Alva Wattman från Klippans GK. Totalen för året i lagtävlingen i DMT vanns då också klart av Uppsala GF före Klippans GK och Västra Frölunda TK.

I trampolin klass 1 var det de två gymnaster som också representerade Sverige i individuell trampolin på VM tidigare i höstas som visade sig vara bäst sett över hela året. Lina Sjöberg på damsidan och Måns Åberg, Upplands Väsby GK på herrsidan. Tvåa i damer klass 1 var Tuva Stjärnborg, Klippans GK och trea Hanna Rydén, Upplands Väsby GK. Tvåa bland herrarna var Vilhelm Edhammer från TK Levo och trea Jonas Nordfors, Upplands Väsby GK.

I de lägre klasserna i trampolin dominerade gymnaster från Västra Frölunda TK i toppen men Hilma Pettersson som segrare i klass 2 flickor, Eric Mårtensson i klass 2 pojkar och Matilda Andersson i klass 3 flickor. Klass 3 pojkar vanns av en gymnast från en annan Göteborgsklubb Hugo Fjelkner, Sjövalla FK. Hugo som hade samma poäng i totalen som tvåan Vilgot Åhlin, TK Levo, men Hugo vann i kraft av en bättre poäng i den fjärde tävlingen som annars inte räknas med.

Det här året var första årets som synkron varit uppdelat på två olika klasser i Svenska Cupen och tyvärr har det varit för få deltagare i klass 2 pojkar under året för att det skulle delas ut några priser där i totalen. I Klass 2 flickor var det Västra Frölunda TK som återigen gav prov på vilken fin utveckling föreningen har nu med vinst genom Minna Gläneskog och Sara Larsson.

Klass 1 synkron vanns på damsidan av Hanna Rydén, Upplands Väsby GK i par med Sofia Redman TK Levo, som visade hur stabila de varit genom hela säsongen genom att vinna alla 4 deltävlingar. Herrarnas klass 1 synkron vanns Uppsala-killarna Adrian Lind och Melker Fhager.

Den totala lagtävlingen för året (där både trampolin och synkron räknas in) vanns av Upplands Väsby GK, före Västra Frölunda TK och TK Levo.

Nu väntar en välförtjänt jul- och nyråsledighet och en uppbyggnadsperiod i träningen innan nästa års tävlingssäsong drar igång igen med första deltävlingen i Svenska Cupen 2023 som blir UVGK Cup i Upplands Väsby den 18-19 mars.

Fullständiga resultat från alla klasser i den totala Svenska Cupen 2022 finns här.

Publicerad: 2022-12-20