Tuva Stjärnborg historisk vid SM i trampolin och DMT

En bild

Det blev en flygande helg i Lidköping när SM, JSM och USM i trampolin och DMT avgjordes. Aktiva från 12 olika föreningar gjorde upp om medaljerna och Tuva Stjärnborg från Klippans GK imponerade stort i damernas tävling.

Lördagens tävlingar bestod av kval i individuell trampolin och DMT och på söndagen startade tävlingsdagen med kval i synkron innan finalerna drog igång vid lunchtid. De deltagande hopparna visade prov på både precision och kraft i sina serier, och det blev en spännande match om medaljerna i samtliga klasser.

Guldregn över Tuva Stjärnborg

Tuva Stjärnborg från Klippans GK är en av hopparna som har åldern inne för både JSM och SM och hon fick en minst sagt intensiv tävlingshelg då hon valt att ställa upp i båda. Resultatet? Fem guld av fem möjliga, en imponerande prestation som dessutom gör att Tuva skriver historia.

- Det känns superbra och sjukt, det var inget jag förväntade mig även om jag såklart hoppades att jag skulle lyckas i alla grenarna. Tävlingen har gått över förväntan och det kändes bra varje gång jag körde, säger en glad Tuva efter tävlingen.

I damernas individuella trampolin var det små marginaler som avgjorde efter att både Tuva och Lina Sjöberg från Uppsala GF, som slutade etta i kvalet, genomfört fina serier med hög svårighet. Till slut fick regerande mästarinnan Lina se sig besegrad med endast 0.150 poäng. Brons gick till Hanna Rydén från Upplands Väsby GK.

Tre hoppare ställde upp i damernas DMT och två av dem gick till final – Tuva Stjärnborg och Linn Bohlinder från Upplands Väsby GK. Tuva tog här en övertygande seger framför Linn, som slutade på silverplats. Thea Liljeroth, Gefle Flyers GK, som var den tredje hopparen i lördagens DMT-kval fick ta emot bronset.

Damernas avslutande tävlingsklass blev synkron trampolin. Alla de tre paren i finalen visade upp strålande serier på högsta nivå och det tidigare svenska poängrekordet slogs av både dagens etta och tvåa. Det är ett bevis på hur starkt årets startfält var. Åter igen var det Tuva Stjärnborg som fick kliva högst upp på pallen tillsammans med Saga Lenjesson från Borås GS. Tvåa blev Uppsalahopparna Lina Sjöberg och Alva Lemione och trea slutade Hanna Rydén från Upplands Väsby GK och Sofia Redman, TK Levo.

Saga Lenjesson och Tuva Stjärnborg efter en fin synkronserie.

Olika mästare i herrarnas SM

Jonas Nordfors från Upplands Väsby GK hade en kanondag i lördagens kvaltävlingar och vann kvalet i både individuell trampolin och DMT, men under söndagens finaler stämde det inte riktigt lika bra för den rutinerade hopparen. Efter att Jonas hoppat ur tidigt i sin trampolinserie skulle istället Linus von Heideman från Västra Frölunda GK koppla ett grepp om guldet. Han utförde sin svåra serie mycket väl och kan numera titulera sig svensk mästare i trampolin 2023. Detta blir både Linus första SM-guld och det första SM-guldet för klubben i individuell trampolin.

- Det känns jättekul! Jag hade inte ens tanken på att kunna ta guldet, jag tänkte bara att jag ville göra mitt bästa. Jag har haft en riktigt jobbig vecka så det var kul att sluta på topp, berättar Linus.

Silver i individuell trampolin gick till Oliver Arthursson, TK Levo och på bronsplats slutade Oscar Smith, TK Levo.

Linus von Heideman jublar efter att ha klarat sin serie.

Herrarnas DMT-final skulle även den bli en spännande tävling. Flera av hopparna ställde ner sina volter och svårighetsnivån var hög. Adrian Lind från Uppsala GF lyckades dock försvara guldet från 2022 med viss marginal före Jacob Carlén, Östra Torp GF. Trea blev Gustav Tingelöf, Uppsala GF.

- Det känns riktigt roligt att försvara guldet i år, även fast jag tränat riktigt dåligt. Sedan årsskiftet har jag knapp tränat, nästan bara tävlat eftersom jag har haft problem med förkylningar som återkommer. Jag är imponerad av mig själv och extra kul att slå personbästa, berättar Adrian.

Adrian Lind i DMT-finalen.

I synkron trampolin skulle det gå bättre för Jonas Nordfors som hoppar tillsammans med Niklas Lindqvist. Det rutinerade paret från Upplands Väsby GK lyckades prestera under både förmiddagens kval och eftermiddagens final.

- Vi lyckades sätta en väldigt bra serie, bra synkronitet och bra stil, så det gick hela vägen idag. Vi har inte hunnit öva så mycket tillsammans heller, detta var första tävlingen ihop, så det var kul att det gick hela vägen. Det har varit ett bra SM med spännande tävlingar, säger Jonas, som trots en lite sämre dag i övrigt är nöjd med sin prestation.

Silver i grenen gick till Adrian Lind och Melker Fhager från Uppsala GF. Bronset knep Måns Skoglund, Borås GS tillsammans med Eric Mårtensson, Västra Frölunda TK.

Jonas Nordfors och Niklas Lindqvist högst upp på pallen.

Resultaten i JSM och USM

I JSM pojkar blev det guld för Noel Sjöström, Upplands Väsby GK i individuell trampolin och Rasmus Pettersson, Västra Frölunda Trampolinklubb i DMT. I Synkron trampolin segrade Hugo Fjelkner, Sjövalla TK Sacro och Liam Hoppstadius, Uppsala GF. Flickornas synkron vanns av Linnea Cederholm och Kajsa Nordesjö, Uppsala GF. Tuva Stjärnborg vann både individuell trampolin och DMT.

Även USM i individuell trampolin avgjordes under helgen. Där vann Mathilda Andersson, Västra Frölunda TK och Wilmer Nordesjö, Uppsala GF.

Alla resultat och poäng från helgen finns att hitta här.

Foto: Linus Sjöblom

Publicerad: 2023-05-14

UPPTÄCK MER