En månad kvar till EM i truppgymnastik

Den 14-17 september är det åter igen dags för EM och JEM i truppgymnastik som denna gång går i Luxemburg. Helgens landslagssamling på Lingvallen gav ett stabilt intryck nu när det bara är en månad kvar till avfärd.

Det var inte många månader sedan vi fick se Sverige glänsa på EM och JEM i truppgymnastik i portugisiska Guimaraes, men snart är det dags igen. Förbundskapten Tova Sörén konstaterar att tiden går fort nu, efter helgens läger är det bara fyra veckor kvar och under den tiden samlas landslagen på Lingvallen ytterligare två gånger innan de i samband med sista samlingen åker ner mot Luxemburg.

- Det ser bra ut! Alla lag tränar på enligt plan och det känns som att det är jättebra stämning och bra gruppkonstellationer i alla de sex landslagen vilket såklart är viktigt. Just nu är det störst fokus på fristående och sedan kommer det att bli mer fokus på redskap vid nästa samling. Nu går vi också in i en fas där det handlar om att peta och finslipa detaljer, både i fristående och redskap, förklarar Tova.

Även om årets resa började med att första samlingen för bruttotruppen i januari ställdes in på grund av pandemin, så har uppladdningen i övrigt gått som planerat menar Tova. Dessutom fick vi under våren se ett SM i truppgymnastik för första gången sedan 2019, en viktig del i uttagningen av de sex landslagen.

Personer i gymnastiksal, utförande av truppgymnastik

Även landslagstränarna börjar känna att EM närmar sig. Sebastian Carlysle, tränare för junior mixed, berättar mer om status just nu.

- Sommaren gick fort och nu börjar det kännas att det inte är långt kvar. Stämningen i laget upplever jag som mycket bra, juniormixen har gymnaster från flera olika föreningar och då tar det lite tid för alla att lära känna varandra, men det märks att det börjar bli ett sammansvetsat lag och alla gymnaster tar ständigt kliv framåt på sin egen resa. Än så länge skulle jag säga att laget är mer fokuserade än nervösa.

Förra EM påverkades mycket av coronapandemin. Förutom att mästerskapet flyttades fram ett år och fick en ny värdnation så var det även länder som valde att inte delta i Portugal i december, däribland två av de största konkurrenterna för svensk del – Norge och Danmark. Men att både Norge och Danmark kommer att finnas på plats i Luxemburg för att utmana Sverige denna gång påverkar det inte den svenska taktiken menar Tova, som berättar mer om den svenska målsättningen.

- Vi hoppas såklart på final för seniorlagen. Sedan väljer vi att köra vårt race där vi fokuserar på vår egen prestation och, som alltid, att visa upp snygg och säker gymnastik.

Läs mer om EM och JEM i truppgymnastik här

Följ landslagen i truppgymnastik på instagram:

Senior dam: @trupplandslagetdam

Senior herr: @herrlandslaget

Senior mixed: @mixedlandslaget

Junior dam: @trupplandslagetjuniordam

Junior herr: @juniorherrlandslaget

Junior mixed: @juniormixlandslaget


Foto: Lukas Knutsson

Publicerad: 2022-08-15

UPPTÄCK MER