Information om uttagning till NM

Nordiska Mästerskapen (NM) i truppgymnastik arrangeras vartannat år och är i likhet med JNM en tävling för föreningslag. Varje land har möjlighet att delta med maximalt två lag per klass.

Ambitionen är att Sverige medverkar med full representation för att ge gymnaster och ledare viktig internationell tävlingserfarenhet. NM 2023 äger rum den 11 november i Reykjavik (Island).

Uttagningskriterier och process
Beslut om uttagning fattas av en grupp bestående av ordförande i Trupptävlingskommittén (TTK), Förbundskapten och Landslagschef.

Uttagningen i respektive klass sker enligt följande:
Lag 1: Det lag som vinner SM-finalen
Lag 2: Det lag med den högsta sammanlagda poängen efter summering av lagets alla grenpoäng i både kval och final på SM (vinnare i finalen borträknad)

Om flera lag (efter SM-vinnaren) får samma totalpoäng nomineras laget med den högsta sammanlagda poängen i finalen.
För att tas ut till NM krävs därtill att den sammanlagda poängen från kvalet eller finalen överstiger den stipulerade kvalpoängen:

Dam och Mixed – 50.00 poäng
Herr – 55.00 poäng

Åldrar
För deltagande på SM 2023 gäller att gymnasterna ska vara 17 år eller äldre, dvs födda 2006 eller tidigare.

För svenskt deltagande på NM 2023 gäller att gymnasterna ska vara 16 år eller äldre, dvs gymnasterna är födda 2007 eller tidigare.

Tävlingsregler
Vår svenska uttagning kommer genomföras på nuvarande reglemente Code of Points med svenska anpassningar.

Den Nordiska Tekniska Kommittén för TeamGym (NTC-TG) beslutar om vilka regler som ska gälla på NM 2023. Reglerna kommuniceras via Gymnastikförbundets hemsida så snart de är tillgängliga.

 

Publicerad: 2023-02-13

UPPTÄCK MER