Louise Sigsjö inför EM i Baku: ”Vi är supertaggade”

En bild

Med bland annat SM-guld och NM-silver på meritlistan är det svårt att tro att Louise Sigsjö från Malmö bara är 19 år. Efter framgångsrika år inom hopprep valde hon för några år sedan att satsa mer på truppgymnastik och nu är hon en del av seniorlandslaget som ska tävla EM i oktober.

Precis som så många andra som växer upp i Höllviken i södra Skåne började Louise Sigsjö tidigt träna både hopprep och gymnastik. Fram till 2021 tränade hon båda disciplinerna parallellt och på meritlistan från hopprepet finns både SM-guld och erfarenhet från internationella tävlingar. Men under hösten 2021 valde hon att lägga hopprepet på hyllan för nya utmaningar och gick då över till att ha fullt fokus på truppgymnastik i Malmöklubben GK Motus-Salto.

Vi träffade Louise under landslagets läger på Lingvallen i Ängelholm i mitten av augusti. Sommarsolen värmde utanför träningshallen, men det började ändå kännas att höstens stora mästerskap närmar sig med stormsteg.

Värdefull tävlingserfarenhet sedan tidigare

För Louise blir EM i den azerbajdzjanska huvudstaden Baku hennes första europamästerskap som senior, men trots det har hon redan massor av erfarenhet från internationella tävlingar. Under åren då hon tränade hopprep tävlade hon bland annat JEM och JVM, och under pandemin deltog hon i ett virtuellt VM. Även om hon menar att hopprep och truppgymnastik skiljer sig mycket åt är tävlingserfarenheten något hon verkligen haft nytta av även inom trupp.

– Jag skulle säga att jag haft ganska stor nytta av min hopprepsbakgrund i tävlingssammanhang eftersom vi tävlade ganska mycket och kanske framför allt för att vi tävlade individuellt så därför har jag blivit mer van vid att stå på golvet.

Louise var även en del av juniorlandslaget i truppgymnastik 2022 och tävlade JEM i Luxemburg. Hon åker därför till Baku med även den erfarenheten i bagaget.

Känns det som en trygghet att du redan har tävlat en del internationellt?

– Ja faktiskt! Även om det är olika tävlingar så är sammanhanget lite samma där man får träffa så många olika gymnaster från hela världen och får representera sitt land. Det är väldigt stort, både i hopprep och truppgymnastik.

Blir du någonsin nervös inför tävlingar?

– Oh ja!

Hur gör du för att hantera det?

– Jag skulle säga man både kan ta stöd och bidra med stöd till laget, för att intala sig själv att man är lugn. Eftersom alla är i samma situation kan man alltid göra det bättre genom att låtsas som att man själv är lugn och stabil och bidra med det till sina lagkompisar och till slut blir det en sanning för en själv också.

Louise Sigsjö hoppar hopprep vid två olika tävlingar.

Louise under JEM i hopprep i Graz 2019 och SM i hopprep 2019. Foto: Oberlaender/Studio Halmstad

Tankarna inför stundande EM

Louise tog studenten i somras och jobbar nu på Pågen i Malmö, men utöver det är det mest gymnastik som dagarna går åt till.

– Gympan tar upp väldigt mycket tid och även när jag inte är i hallen så är mitt största intresse att kolla på videos från gympan och analysera mig själv men även att kolla på stora mästerskap och gamla tävlingar. Jag har även börjat jobba som anställd tränare i föreningen GF Näset och är tränare åt ett lag med jättehärliga tjejer i Motus. Så jag skulle säga att gympan tar upp väldigt stor tid och utrymme i mitt liv.

Hur var känslan när du fick veta att du kommit med i landslaget och ska få representera Sverige ännu en gång?

– Det var total glädje, det var helt fantastiskt! Jag satt i klassrummet och hade engelska och så ringde det på facetime. Så jag gick ut och svarade och då satt landslagstränarna där på rad. Jag kunde väl inte riktigt fatta det, jag stod där ute och hoppade lite, berättar Louise med ett stort leende på läpparna.

Du tävlade JEM för två år sedan med juniorlandslaget, vad skulle du säga att det är för skillnad mellan att tävla med sitt klubblag jämfört med landslaget?

– Det är såklart annorlunda eftersom man måste kvala sig in i landslaget och tävla med människor som man kanske aldrig träffat innan, så uppladdningen är annorlunda. Man har också en trygghet hemma med sina lagkompisar i klubblaget. I ett landslag måste man steppa ur sin comfort zone och ta lite mer ansvar i gruppen.

Är det svårt att få ihop gruppen på bara några läger?

– Det skulle jag inte säga eftersom alla går dit med samma mål och för att alla vet vad som krävs för att man ska ha en så bra resa som möjligt. Då måste alla bidra till gruppen för att det ska bli en peppig stämning och trevlig gemenskap.

Vad har ni för känsla i laget inför EM?

– Jag tycker att vi har en jättebra känsla. Från det första lägret har jag känt att vi varit ett sammansvetsat lag och alla är väldigt trevliga, hjälpsamma och omtänksamma mot varandra. Vi är supertaggade!

Vad har ni för mål i laget?

– Generellt så är väl alltid målet att gå in och göra vårt bästa och känna oss nöjda med vår prestation.

De svenska seniordamerna har ett framgångsrikt förflutet med fyra guld under de senaste fem europamästerskapen. Även om Louise inte var en del av laget som tog hem guldet senast EM gick av stapeln i Luxemburg 2022 ingår hon nu i ett lag som är regerande europamästare. Men det är inget som direkt påverkar vare sig henne eller laget.

– Det är klart att vi vet att vi är regerande, men vi kan ändå inte göra mer än vad vi hade gjort om vi inte var det så det förändrar inget i vårt upplägg eller hur vi levererar det vi kan. Vi kan inte påverka hur de andra lagen kör utan det enda vi kan påverka är vad vi själva presterar, så det är bara prestationsmålet som egentligen är målet. Klart att det hade varit roligt att ta guld och klart att det är en dröm, men vi kan bara gå i och prestera det som vi har tränat på, förklarar hon.

”Vi jagar känslan”

Utöver de internationella tävlingarna i hopprep och JEM i truppgymnastik 2022 så har Louise även två SM-silver i truppgymnastik från 2023 och 2024. Under hösten 2023 tog hon även NM-silver med GK Motus-Salto på Island. För en utomstående ser det minst sagt ut som att Louise haft framgångsrika år på gymnastikfronten de senaste åren, och det håller hon själv också med om. Hon har haft turen att hålla sig ganska så skadefri och har därför kunnat träna på och utvecklas.

Vad har du för mål som gymnast?

– Mest är det att fortsätta ha glädje för sporten och ha en lång karriär med förhoppningsvis fler landslagsuppdrag. Detta är såklart en stor dröm, att få vara med i ett seniorlandslag. Men såklart att fortsätta utvecklas som gymnast och höja min nivå, svarar Louise.

Har du någon favoritgren?

– Fristående skulle jag säga är min favoritgren för att man får njuta av både publikens stöd och närvaron på golvet. Det är också speciellt eftersom fristående är den grenen där man verkligen går in som ett lag och får bjuda publiken på en show tillsammans med sina lagkamrater.

Damlandslagets friståendetränare Mathilda Carlsson skapar ofta fristående som berättar en historia eller förmedlar en känsla, och under samtalet avslöjar Louise vad det är för tema i friståendet som damerna kommer visa upp i Baku.

– Friståendet har 80-tals tema. Filmen Flashdance är vårt ursprungstema och både musik och koreografi är inspirerade från den filmen, vi kör all in 80-tal!

Innan vi avslutar vårt samtal och Louise får springa i väg till dagens andra friståendepass som precis ska dra i gång ber vi henne berätta om sitt bästa minne från gymnastiken så här långt.

– Jag skulle säga att mitt bästa minne från gymnastiken som kommer upp nu så här direkt är efter tumbling på SM 2023. Det finns en jättehärlig video på vårt sista varv på tumbling när alla ställer ner sina volter och, jag får gåshud när jag tänker på det, men asså det är total glädje och vi alla hoppar och skriker. Vi hade haft ett ganska tungt kval med en tråkig skada men i finalen fick vi verkligen ta revansch på det. Efter att Madeleine Ingemansson ställde ner sin dubbel framåt och alla hade stått på sina varv, ja det finns inte mycket som toppar den känslan. Det är därför jag tränar gymnastik, för den känslan. Det är det vi säger ganska ofta, både i landslaget men framför allt i klubblaget, att vi jagar känslan. Det är det vi kan påverka.

SM 2023 i Umeå. Madeleine Ingemansson ställer ner sista volten på tumbling och Louise med lagkompisar skriker ut sin glädje. Foto: Jonas Gunnarsson.

Publicerad: 2024-09-04

UPPTÄCK MER