Gymnastikmärket

Vad är Gymnastikmärket?
Gymnastikmärket är en guidande handledning (pdf + video) för dig som jobbar med rörelse inom grundskolan eller som ledare i en gymnastikförening. Materialet kan ses som ett komplement för att hitta inspiration eller användas i sin helhet för idrottslektionen eller under en gymnastikträning. Gymnastikmärket är framtaget för att på ett enkelt och roligt sätt främja den grundmotoriska rörelsen bland barn och unga, samt visa på hur mycket rörelseglädje en kullerbytta eller ett bockhopp faktiskt kan ge.
Materialet är framtaget med Gymnastikförbundets expertis inom gymnastik och grundmotorisk träning. Målet med Gymnastikmärket är att sprida kunskap och inspiration till skolor och föreningar runt om i landet.
Digital och för utskrift
Ladda ner eller skriv ut Gymnastikmärket som förklarar övningarna genom text, bild och film. När du jobbar digitalt finns möjlighet att direkt bocka av klarade övningar och ett knapptryck bort finns video som visar övningarna.
Om du väljer att skriva ut din PDF så kan du lätt ta med den på lektionen eller passet, och den passar som stöttande medel där den egna pennan lätt kan göra noteringar. Klipp ut övningar från materialet och placera vid respektive station för att kunna ge instruktioner på ett smidigt sätt.
Anpassa efter individen
Övningarna i Gymnastikmärket kan anpassas efter svårighetsgrad där nivåerna går från 1-9 i en ökande skala. Se till att välja nivå utefter individens förutsättningar, ingen ska känna att den inte klarar en specifik övning utan anpassa nivån efter förutsättningarna.
Rörelse och funktionsvarianter
Rörelse ska vara till för alla, oavsett nivå eller funktion. I materialet finns hänvisning till Rörelsebanken Länk till annan webbplats. med övningar för paragymnastik.
Gymnastikmärket är tänkt som inspiration, hjälp och stöd vid planering av undervisning i gymnastik och redskap. Gymnastikmärket kan användas för alla skolans åldrar, från förskoleklass till årskurs 9. Lärarhandledningen ska fungera som en introduktion och guide till dig som undervisar eller arbetar med motorisk träning inom skolan.
Målgrupp
Gymnastikmärket vänder sig till dig som är lärare i grundskolan eller anpassad grundskola och som arbetar med rörelse och motorisk träning för elever i årskurs F-9. Självklart kan materialet även användas inom föreningsverksamhet.
Syfte
Syftet med Gymnastikmärket är att:
- Underlätta arbetet med motoriska grundformer i redskap.
- Göra det lätt att nivåanpassa, skapa progression och utveckling för eleverna.
- Inspirera till nya övningar och sätt att använda redskap.
Gymnastikmärkenas uppbyggnad
Gymnastikmärket består av över 200 filmade övningar, fördelade på nio nivåer. Till varje film finns en enklare beskrivning av övningen och vissa fall även tips och ytterligare varianter. Filmerna kan lätt pausas eller spelas upp i olika hastighet (0,5 eller 0,2 ggr) för att på ett enkelt sätt visa eller titta på olika detaljer som till exempel handgrepp i de olika övningarna.
Alla märken finns i en pdf digitalt eller går att skriva ut med bild, förklarande text och kryssrutor invid varje övning.
Gymnastikmärket går från enklare till svårare övningar, från grunder och förövningar till färdiga övningar. Nivåerna 1–9 är inte lika med årskurs 1–9, en elev måste inte ha klarat av alla övningar i ett visst märke för att kunna gå vidare till övningar i nästa. Du som lärare känner dina elever bäst och väljer de övningar som passar dina elevers behov bäst.
Tänka ungefärliga åldrar är:
Märke 1–3 - lågstadiet
Märke 4–6 - mellanstadiet
Märke 7–9 - högstadiet och gymnasiet
Progression
Det finns en progression i övningarna i Gymnastikmärket och det är viktigt att jobba med grunden för att eleverna sen ska klara av fortsättningen. Det går såklart att blanda fritt bland övningar från alla Gymnastikmärkets nivåer, utifrån nivån på barnen och ungdomarna du möter.
Ett exempel är kullerbytta som Gymnastikförbundet anser vara en viktig grundmotorisk övning. Övningen börjar läras in på nivå 1 med kullerbytta i lutande plan. Den lägger grunden för att en elev ska klara av en stor mängd övningar i de övriga märkena. Övningar med kullerbytta eller rotation i redskap i olika former förekommer på alla nivåer.
Några andra grundövningar att jobba med i märke 1 är: balansgång på bänk, bygga tak, hänga paket/kika i fönstret, ljushopp i satsbräda.
Motoriska grundformer
Gymnastikmärket syftar till att du som lärare ska få inspiration att skapa bra förutsättningar för eleverna att träna de motoriska grundformerna. De motoriska grundformerna är: åla, krypa, gå, springa, hoppa, klättra, hänga, stödja, rulla/rotera, balansera, kasta och fånga. Inom Gymnastikförbundet kallar vi detta för gymnastikens rörelsemönster.
De motoriska grundformerna kan ses som byggstenar i vår rörelseförmåga. När barnen är yngre tränar de på en förmåga i taget (t.ex. hoppa jämfota), men allt eftersom barnet utvecklas klarar det av att träna på sammansatta grundformer (t.ex. springa fram till en satsbräda och hoppa) och så småningom mer komplexa rörelser.
Så här kan du arbeta med Gymnastikmärket
Ladda ner eller skriv ut Gymnastikmärket som förklarar övningarna genom text, bild och film. I den digitala varianten finns möjlighet att direkt bocka av klarade övningar och ett knapptryck bort finns video som visar övningarna.
Den utskriftsvänliga varianten tas lätt med på lektionen eller passet och passar som stöttande medel där den egna pennan lätt kan göra noteringar. Klipp ut övningar från materialet och placera vid respektive station för att kunna ge instruktioner på ett smidigt sätt.
Nedan följer några förslag på hur du kan arbeta med Gymnastikmärket.
Stationsträning
Ett sätt att arbeta med övningarna från Gymnastikmärket är att bygga stationer som eleverna arbetar på under en bestämd tid, för att sen flytta till nästa station. Vid stationsträning får eleverna en koncentrerad träning på någon eller några få övningar i taget där fler repetitioner kan hinnas med.
Förslag på stationsupplägg:
- Bygg upp alla övningar från ett Gymnastikmärke.
- Bygg stationer utifrån en eller flera grundformer, t.ex. balansera och hänga.
- Bygg stationer med ett tema, cirkus, djur, årstider med mera.
När du bygger stationer kan du med hjälp av Gymnastikmärket lätt göra nivåanpassningar och utmaningar som passar alla. Exempelvis: bygg ett lutande plan, lägg ut en vanlig matta och ställ en pallplint på en matta på så har du 3 olika sätt att träna kullerbytta på. Eleverna kan själva välja nivå.
Att tänka på vid planering av stationsträning:
- Ha inte för många personer på samma station, då blir väntetiden lång. Meningen med stationsträning är att flera repetitioner ska hinnas med.
- Blir du som lärare låst vid en station hela lektionen? Ett nytt moment där många behöver hjälp eller måste du stå och säkerhetspassa – bygg stationen där du måste spendera mest tid så du kan ha uppsikt över resten av salen.
- Om du måste passa, vilken sida vill du stå och passa på? Samma sak här, bygg upp stationen så du har uppsikt över salen.
Banor
Olika former av banor brukar vara mycket uppskattat av eleverna. Eleverna får hela tiden variation och de får prova på många saker.
Det går att bygga banor på olika sätt:
- Stationer som bana. Bygg upp flera olika stationer, men låt hela tiden eleverna rotera mellan de olika stationerna.
- Bygg en bana som sitter ihop, mer som en hinderbana eller “inte nudda mark”. Tänk på att göra olika nivåer och sätt att ta sig fram på/över hindren, så den passar alla.
- Ninja warrior – en bana med extra svåra utmaningar. Tänk på att det ska finnas möjligheter för alla elever.
När man gör en bana brukar det ofta av sig självt bli mer fart på eleverna. Det är lätt att det blir tävling att snabbt ta sig runt banan. Om du vill undvika det, så kan det vara bra att bygga in sånt som ger naturliga stopp på banan, eller övningar som kräver att man sänker hastigheten. Tänk också på att utförandet brukar kunna bli lite slarvigare när man använder en bana. Använd inte banan när du introducerar nya övningar eller vill att eleverna verkligen ska träna och lära sig något nytt.
Det kan lätt bli köer när man gör banor. Det kan du ibland förebygga genom att på förhand försöka förutse var det kommer bli kö och ha två uppsättningar av hindret där.
Ett annat sätt att undvika kö är att låta eleverna turas om att göra banan. Dela in eleverna två och två, låt paren börja och sluta på olika ställen på banan. När den ena eleven gör banan, så vilar den andre.
För att den som inte gör banan ska vara helt passiv så kan du planera in aktiviteter för “vilande” kompis. Några förslag på aktiviteter: redskapsmemory (para ihop namnet med rätt redskap), samla bokstäver bilda ord (varje varv på banan ger en bokstav, eleverna ska sedan försöka bilda så många ord de kan med sina bokstäver), enklare lugna övningar i mitten med exempelvis utmaningar så som spindeln, krabban, huvudstående, jonglering eller kanske rent av styrkeövningar.
Några exempel
Grundmotoriskträning för lågstadiet, tema rulla/rotera och balans.
Med dessa stationer får eleverna träna grundformerna balansera och rulla. Om det finns möjlighet, så gör flera versioner av samma station så eleven inte behöver vänta på sin tur så länge.
Grundform | Märke | Övningens namn | Kommentar |
Rulla | 1 | Kullerbytta lutande plan | Passning kan behövas. Tips: Bygg ett stort lutande plan genom att sätta fast 3 bänkar i en ribbstol och en tjockmatta ovanpå. |
Rulla | 1 | Kullerbytta från pallplint |
|
Rulla | 2 | Kullerbytta på matta | Tips: i början vill ofta eleverna sätta i händerna för att ta sig upp. Stå framför eleven och be den sträcka händerna mot dig. |
Rulla | 1 | Jämvägande med kullerbytta i räck |
|
Balans | 1 | Balansgång över hinder | Alla stationer med balansgång på bänk kan göras på rättvänd eller upp och nervänd bänk. Tips: för att utmana eleverna ytterligare kan högre hinder så som returhäckar ställas över bänken. Låga att gå över, och höga att krypa under. |
Balans | 1 | Balansgång flytta föremål |
|
Balans | 1 | Balansgång med ärtpåse | Tips: utmana eleverna mer genom att lägga bänken på en gymnastikmatta |
Balans | 2 | Balansgång i par |
|
Balans | 2 | Samarbetsbänken |
|
Balans | 2 | Balansgång (i bom) | Kom ihåg att använda bomkil så att bommen är still och inte röra sig. Tips: utmana eleverna mer genom att hänga koner som eleverna inte får nudda i hopprep från bommen över. |
Gymnastiktema på mellanstadiet
Välj några redskap exempelvis matta, hopp, räck och ringar. För varje redskap väljer du ut flertalet övningar. Tänk på att välja ut några övningar som du vet att alla elever kommer kunna klara av, men samtidigt också ett antal utmaningar. Låt eleverna med hjälp av Gymnastikmärket online titta på och välja ut 4-5 övningar på 2 olika redskap som den vill fördjupa sig i och lära sig. Ha Gymnastikmärkets filmer tillgängliga under lektionerna så att eleverna lätt själva kan se hur övningarna ska utföras.
Tips: klicka på förstoringsglaset uppe i högra hörnet för att komma till sökfunktionen. Sök på övningens namn för att komma till den.
Förslag på övningar till gymnastiktemat
Matta | Hopp med satsbräda | Räck | Ringar |
Kullerbytta i lutande plan | Sidhopp | Jämvägande | Kullerbytta framåt och bakåt |
Kullerbytta framåt | Katthopp över pallplint | Sving i räck (med eller utan halv vändning) | Stuphängande |
Kullerbytta bakåt | Katthopp | Fladdermusen | Karusellen |
Huvudstående | Mellanhopp med pallplint | Överkastning | Karusellen 2 |
Handstående mot vägg | Hoppa bock | Ridsväng | Dykaren |
Handstående nedrullning | Kullerbytta på plint | Framåtsväng till stå | Fågelboet |
Hjulning | Grenhopp på längden | Jämvägande kullerbytta | Knähängande |
En serie, tex. kullerbytta hjulning | Tjuvhopp | Kullerbytta bakåt | En serie, tex. flå katt direkt följt av ett stuphängande |
Styrketräning i redskap för högstadiet
Gymnastik och redskap kan med fördel användas för att träna styrka. Bygg stationer dela in eleverna i par och låt dem jobba och vila växelvis på stationerna. Du kan jobba med ett bestämt antal repetitioner eller lägga upp det i form av tabata/intervall där de jobbar en bestämd tid på med varje övning.
Märke | Övningens namn | Kommentar |
Märke 1 | Bygga tak | För att göra övningen svårare kan man jobba med att varannan gång nudda motsatt axel. |
Märke 7 | Chins i ringar |
|
Märke 7 | Handstödjande i ringar |
|
Märke 7 | Förflyttning i lianer |
|
Märke 8 | Armgång |
|
Märke 9 | Sick-sack hopp |
|
Märke 9 | Vandrande plankan |
|
Märke 9 | Benlyft över plint |
|
Märke 9 | Rygglyft på plint |
|
Märke 9 | Liggande benlyft i ribbstol |
|
Redskapsbingo
Använd bingobrickan, 3 x 3 Pdf, 983 kB., 4 x 4, Pdf, 987 kB. 5 x 5 Pdf, 992 kB., välj ut olika rörelser eller övningar från Gymnastikmärket och fyll i de som passar dig och dina elever. Ge alla elever varsin bricka, eller låt dem jobba i par kring en bricka. Titta på filmerna hur övningarna ska utföras och låt sen eleverna öva på övningarna. Eleven får sätta ett kryss på brickan när den lärt sig och utfört en övning och går sedan vidare till nästa övning.
Uppvärmning
Att värma upp innan man börjar med fysisk aktivitet är viktigt, inte minst när man ska träna i redskap, lära sig nya övningar och genomföra komplicerade övningar. Uppvärmning minskar skaderisken och förbereder kropp och knopp för vidare aktiviteter. Vid uppvärmning ökar hjärt- och andningsfrekvensen och kroppstemperaturen höjs. I en uppvärmning är stora rörelser och enkla övningar att föredra.
När du jobbar med redskap kan det ibland vara svårt med utrymme i hallen. Till varje Gymnastikmärke finns ett förslag på en uppvärmning som passar att göra när du har många redskap framme.
Andra tips på uppvärmning
Hopprep är ett bra redskap för uppvärmning och finns det nästan alltid plats för. Du hittar mängder med förslag på hur du kan använda hopprepövningar på Gymnastikförbundets webbsida om hopprepsskoj.
Rörelse till musik. En kortare dans, eller rörelsepass till musik. Du hittar fyra olika filmer med rörelsepass till musik här Länk till annan webbplats..
Mattuppvärmning Word, 23 kB. är ett annat förslag på uppvämning. Rulla ut en eller flera långmattor, visa eleverna en övning och låt eleverna göra övningen längs med hela mattan. Vid mattuppvärmning får du som lärare också tillfälle att observera elevernas motoriska förmåga när de t.ex. hoppar jämfota. Här hittar du förslag på mattövningar att göra med eleverna.
Elever med motoriska utmaningar
Ibland finns det barn och ungdomar som har utmaningar med sina motoriska förmågor. Många gånger kan extra stöd och hjälp från dig som lärare under lektionen bidra till att elevernas motoriska förmåga ökar. Ibland räcker inte det och de eleverna kan ibland behöva få enskild motorisk träning utöver den som ges på den ordinarie lektionen.
Övriga tips vid arbete med Gymnastikmärket
För att underlätta så att eleverna ska komma ihåg vilken övning de ska göra på vilken station kan du skriva ut med fördel skriva ut på A3 och sen klippa ut bilden och lägga invid stationen.
Historik
I början av 1980-talet utlyste Svenska Gymnastikförbundet en tävling om att ta fram ett nytt gymnastikmärkesprogram som Lena Thulin och Kajsa Murmark blev stolta vinnare av. De båda, i dåvarande barnkommittén i Skånes Gymnastikförbund, arbetade under en lång och lärorik period med att ta fram ett gymnastikprogram med en genomgående röd tråd. Med ett bra team tillsammans med egna och lånade barn i olika åldrar togs materialet fram och testades för att kunna anpassas efter olika nivåer och åldrar. Målet var att få aktiva barn, utveckla deras motorik, skapa rörelseglädje, lek och samarbete. Materialet innehöll, och gör fortfarande, förslag på uppvärmning, lek, gymnastiska övningar och redskapsgymnastik.
Vi känner oss glada att vårt material fortfarande är aktuellt och har utvecklats och digitaliserats!
- Kajsa Murmark och Lena Thulin
Läs mer