Träningstips och träningsprogram

En bild

På den här sidan samlas inpriration och program som Gymnastikförbundet har tagit fram för att bidra till inspiration i träningen och undervisningen i skolan. Dessa program eller verktyg kan hjälpa dig som tränar, pedagog eller är ledare för en grupp i den vardagliga träningen.

Rörelsebanken

Rörelsebanken är ett inspirationsmaterial med motorisk träning för barn mellan 7 och 12 år. Träningen fungerar på alla nivåer och miljöer och kan genomföras så väl individuellt som i grupp. I rörelsebanken finns också en del som är inriktade på personer med olika funktionsnedsättningar.

Gymnastikmärket

Ta märken i gymnatikövningar, ja du läste rätt! Gymnastikmärket är framtaget för att på ett enkelt och roligt sätt främja den grundmotoriska rörelsen bland barn och unga, samt visa på hur mycket rörelseglädje en kullerbytta eller ett bockhopp faktiskt kan ge.

Hopprepsskoj

Hopprepsskoj är en utmaning med hopprep. Ett enkelt och roligt sätt att röra sig, lära sig hoppa hopprep - både själv och tillsammans med andra. Vi hoppas du hittar inspiration att hoppa hopprep på rasten, hemma eller i din förening.

Kullerbyttans dag 31 mars

Inom gymnastiken är kullerbyttans dag varje dag. Tillsammans med Bamse vill vi uppmärksamma kullerbyttan extra för att belysa vikten av rörelse och grundmotorisk träning den 31 mars. Hur många kullerbyttor gör du den 31 mars tillsammans med klasskompisar, familjen eller med din träningsgrupp?!

Ännu mer material som uppmanar till rörelseglädje

Familjegympa – enkel hemmaträning för stor och liten

Familjegympa passar alla. Det är träning och rörelser som riktar sig till dig som tillsammans med ett eller flera barn vill få inspiration till rörelse i skolan, i din förening eller varför inte hemma. Programmet är cirka 10 minuter långt. Sätt på favoritlåten och följ med på det som händer på Youtube!

Styrkeutmaningen

Styrkeutmaningen är ett webbaserat styrkepass där du utmanar dig själv eller dina kompiar. Det hela går ut på att på snabbast tid bli klar med ett bestämt styrkeprogram.

  • Utmana dig själv genom att skriv upp hur många övningar du hann, nästa gång försöker du göra fler övningar på samma tid.
  • Är ni fler? För att göra det extra roligt lägg till en taktisk dimension till där deltagarna kan lägga till extrarepetitioner till sina motspelare för att öka chanserna till en bra placering.

Utomhusträning gruppträning/fys

Fyra outdoor EFIT-pass finns framtagna, bara att sätta igång och träna!

Utomhusträning uppvärmning, gymnastikövningar, stretch och styrka

Tillsammans med Svenska Spel och Framåt för fler i rörelse finns ett utomhusprogram framtaget. Läs och inspreras av programmet.

BAS-träningsprogrammet

BAS-träningsprogrammet är träningsprogram med 15 övningar i syfte att stärka balans, koordination, kontroll och styrka. Programmet är framtaget av våra medicinska resurser utifrån deras erfarenheter inom gymnastiken.

Pausgympa

Stillasittande har flera negativa effekter på vår hälsa. Det vill vi ändra på - sitt inte still för länge, utan ta en rörelsepaus då och då! Här kan du ta del av framtagna filmer som du enkelt kan följa.

Gruppträning

Gymnastikförbundet har flera pass inom gruppträning, här kan du hämta inspiration för din hemmaträning, i skolan eller i din förening.

Alla kan gympa

Alla kan gympa eller paragymnastik är ett koncept som fokuserar på att alla kan vara med, utifrån sina förutsättningar. Ta del av träningsprogrammen som du kan ta som inspiration för träning i skolan, hemma eller i din förening.

Sportsbasics.com

I sportsbasics.com kan du inspireras av det stora videobaserade övningsbiblioteketet med fler än 1100 övningar. I sportsbasics.com kan du, göra egna träningsprogram eller använda några av dem som redan är framtagna.