Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Kullerbyttans dag

Kullerbyttans dag 31 mars

Gymnastikförbundet vill tillsammans med Bamse uppmärksamma vikten av att röra på sig och uppmuntra till ökad grundmotorisk träning. Att vara i rörelse är naturligt - snurra, klättra och slå kullerbyttor gör oss starka och pigga. Slå kullerbyttor med oss på den årliga Kullerbyttans dag - tillsammans kan vi hjälpas åt att inspirera till mer rörelse!

Nu finns dagen inskriven på temadagar.se Länk till annan webbplats., instiftad av oss på Gymnastikförbundet.

📽 Visa oss din fantastiska kullerbytta 31 mars, oavsett hur eller var du gör den! Tagga @svenskgymnastik Länk till annan webbplats. och använd #kullerbyttansdag på Instagram.

Slå en kullerbytta

Inom Svensk Gymnastik älskar vi kullerbyttor! Att som barn få uppleva lyckan i att slå sin första - det är rörelseglädje! Men hur gör du en?

Tips! En kullerbytta börjar oftast med att du står upp. Sen sätter du dig på huk. Sätt händerna framför dig. Vik in hakan mot bröstet och titta på magen, då blir din rygg rundare. Skjut ifrån med benen och rulla. På vägen upp ska du sätta fötterna nära rumpan och försöka komma upp till stående igen. Använd musklerna i benen och använd farten så kommer du upp lättare!

För mer inspiration kan du också spana in vår rörelsebank där det finns 48 olika filmer på temat kullerbytta!

Vad är grundmotorik?

Förmågan att balansera, rotera eller rulla kroppen, att kunna springa och klättra. Att kontrollera sin kropp helt enkelt. Det kan handla om att kunna göra en kullerbytta, stå på ett ben, hoppa jämfota, gå baklänges eller att stå på händer mot en vägg.

Varför är grundmotorik så viktigt?

Grundläggande motorisk kompetens kan vara helt avgörande för att barn ska vilja leva ett fysiskt aktivt liv – det visar forskningen. Låg motorisk kompetens vid låga åldrar leder till lägre fysisk aktivitetsgrad i äldre åldrar. Det i sin tur påverkar barns och ungas hälsa negativt när det gäller styrka, kondition, benhälsa och vikt.

God grundmotorisk förmåga är viktigt för att:

  • Klara vardagen, till exempel att gå ute när det är halt.
  • Ha ett aktivt liv, till exempel kunna gå i skog och mark, ta en joggingtur, spela tennis eller bowla med kollegorna.
  • Undvika skador i vardagen och i samband med träning.
  • Ha förutsättningar för att prova och lära in nya fysiska övningar.
  • Få förbättrad psykisk hälsa eftersom fysisk och psykisk hälsa hänger ihop.

Om grundmotorik i media

Kontakt

Maria Gottberg

Träningsansvarig