Pausgympa

Pausgympa

Nu kan du tillsammans med Gymnastikförbundet få hjälp att röra på dig under arbetsdagen genom flera olika rörelsepauser.

Forskning visar att det är viktigt att ta en rörelsepaus då och då, särskilt för de som sitter mycket framför en dator under arbetsdagen. Och sitter många timmar, det gör vi. Ungefär hälften av ungdomarna och den vuxna befolkningen i Sverige sitter mer än 10 timmar per dag. Vi har nått en nivå av sittande där några motionspass i veckan inte räcker för att kompensera för sittandets hälsorisker, skriver Mai-Lis Hellénius livsstilsprofessor Karolinska institutet i Stockholm. Enligt statistik från Eurobarometer sitter svenskarna tillsammans med befolkningen i Danmark, Luxemburg, Nederländerna och Tjeckien mest i hela Europa.

- Sverige ligger i europatoppen bland de som sitter flest timmar under dagen och den trenden behöver vi ändra på. Det skulle vara roligare att vara europamästare i rörelsepauser istället, säger Irene Samuelsson, träningskoordinator på Gymnastikförbundet.

Underskatta inte vardagsrörelser
Mai-Lis Hellenius skriver i sin bok ” Varje rörelse räknas” om hur viktig vardagsrörelsen är och har under många år kommit med råd och rön om just vardagsmotionen.

- Vi har underskattat vardagsrörelsen i tron om att vi alltid behöver gå iväg och träna på ett gym för att det ska räknas. Det behövs bara några minuter med ett fåtal övningar för att kroppen och knoppen ska må mycket bättre, fortsätter Irene.


Balans


Rörelsepauser
Gymnastikförbundet har tagit fram ett antal olika rörelsepauser där du kan välja en i taget, eller flera varje gång för att få upp pulsen, blir rörligare, starkare och piggare. Ta gärna med rörelsepauserna till konferensen också, så du får ut så mycket som möjligt av den.

Pausa med Puls - för att hjärtat ska få pulshöjning en stund, så att blodet pumpar runt ordentligt i kroppen och du får mer energi.

Pausa med Balans – då det har visat sig att vi behöver öva vår balans hela livet och få en ökad kroppsmedvetenhet.

Pausa med Styrka – då det är viktigt att vi anstränger våra muskler och belastar dessa både regelbundet i vardagen och ibland med ökad belastning.

Pausa med Rörlighet – om du är mer rörlig så får du en bättre balans i kroppen och du kan röra dig fullt ut, utan att det tar emot för mycket.

Pausa med Sittgympa – Ibland kan det vara bra att vara kvar på stolen och göra några övningar sittande, du kommer att upptäcka att även det kan vara ansträngande.

Pausa med Klurigheter – då vi behöver anstränga hjärnan med något annat än det vanliga arbetet. Det är bra att öva upp vår kognitiva förmåga.

Här hittar du alla program.

Hjärngympa


Mer läsning och källor:
Länk till Eurobarometer
Varje rörelse räknas. Vardagsrörelsens betydelse och hur vi kan bryta stillasittandet. MajLis Hellénius, Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet, Regeringskansliet.

Fler pausgympaprogram!

Pausgympa för skolan, dans och styrka, 7-12 och 13-18 år

Fyra pausgympafilmer från Gymnastikförbundet.

Fem pausgympafilmer i samarbete med Blossom.

Pausgympa som affisch.