Fyra gymnaster klara för Ungdoms-OS 2022

Porträtt av fyra ungdomar, bildtext: Ungdoms-OS 2022

Den 24-30 juli går EYOF (European Youth Olympics Festival), även kallat Ungdoms-OS, i Slovakien. Idag blev det klart att fyra svenska gymnaster är uttagna av SOK till att delta.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) skickar totalt 26 tonåringar till årets Ungdoms-OS som går i slovakiska Banská Bystrica i slutet av juli. Under tisdagen kompletterades truppen med 13 nya namn, och fyra av dem är gymnaster:

Elina Grawin, Eskilstuna Gymnastikförening
Luis Il-Sung Melander, GK Motus-Salto
Jonathan Smith, Göteborgs Turnförening
Jacob Söderqvist, KFUM

Samtliga fyra deltog under helgens JNM på Island där de stod för fina prestationer. Nu laddar de om inför Ungdoms-OS, och lite längre fram i sommar väntar även JEM i Tyskland.

Luis siktar högt

Luis Il-Sung Melander från Malmöklubben GK Motus-Salto hade en särskilt intensiv vecka förra veckan. Förutom att tävla JNM på Island inledde han veckan med att tävla SM under SM-veckan i Linköping. Internationellt tävlar Luis fortfarande som junior, men i Sverige har han tagit klivet upp på seniornivå. Och tävlingarna gick minst sagt bra för 17-årigen som plockade hem guldet i favoritgrenen ringar under både SM och JNM. Dessutom knep han silver i mångkamp under SM och silver i barr under JNM. Nu är han redo att ladda om inför sommarens riktigt stora mästerskap, och målet är satt högt.

- Mitt mål för både EYOF och JEM är först och främst att kvala in till final i ringar, sen vill jag inte säga för mycket för allt kan hända, men om jag kommer till final så är målsättningen att ta medalj, säger Luis.

I slutet av april deltog Luis i en tävling i Berlin där han kvalade in till ringfinalen som etta, och med både SM guld och JNM guld i ringar i bagaget från förra veckan ser chanserna inför kommande mästerskap onekligen bra ut.

- Efter förra veckan så vet jag att jag kan mina serier så fram till EYOF och JEM kommer jag bara försöka bibehålla stabiliteten och öka svårigheten lite i min ringserie. Jag har en ganska så hög D-poäng i ringar för att vara junior, så förhoppningsvis kommer det att vara till min fördel, berättar han.

Luis i ringar under tävling

Luis i favoritgrenen ringar under JNM på Island.

Vi ser fram emot att följa sommarens stora mästerskap för den artistiska gymnastiken. Mer om EYOF går att läsa här.

Information finns även på SOK:s hemsida.

Publicerad: 2022-07-05

UPPTÄCK MER