Åtta gymnaster klara för VM i artistisk gymnastik

Det 52:a världsmästerskapet i kvinnlig och manlig artistisk gymnastik avgörs i Antwerpen, Belgien mellan den 30 september och 8 oktober. Mästerskapet samlar de bästa gymnasterna från hela världen och är en av de stora kvaltävlingarna till OS i Paris 2024. Nu är det klart vilka gymnaster som representerar Sverige.

Kvinnlig artistisk gymnastik

Fem damer ingår i Sveriges VM-lag.

  • Alva Eriksson, Stockholm Top Gymnastics
  • Elina Grawin, Eskilstuna Gymnastikförening
  • Emelie Westlund, Eskilstuna Gymnastikförening
  • Jennifer Williams, Eskilstuna Gymnastikförening
  • Tonya Paulsson, GK Motus-Salto

Manlig artistisk gymnastik

Tre herrar åker till VM för individuell tävlan:

  • Marcus Stenberg, Lulegymnasterna (mångkamp)
  • Kim Wanström, Hammarbygymnasterna (grenspecialist fristående)
  • Filip Lidbeck, Halmstad Frigymnaster (grenspecialist fristående)

”Ett starkare lag än på förra årets VM”

Det är rutinerade gymnaster som representerar Sverige på damsidan. Både Alva Eriksson, Emelie Westlund, Jennifer Williams och Tonya Paulsson har tävlat VM tidigare. För Elina Grawin, som hade ett framgångsrikt år som junior förra året, blir det VM-debut i Antwerpen.

- Nu när uppladdningen mot VM i Antwerpen går in i slutskedet så känns det riktigt roligt att kunna presentera vårt svenska damlag. För Elina blir det första gången på ett VM. Jennifer, som återupptog sin träning så sent som i mars/april, har på bara dryga halvåret gjort en otrolig comeback! Alva visar ännu en gång att hon är stabil vid uttagningar och en väldigt trygg lagspelare. Emelie, som tog sig till mångkampsfinal på EM i april, fortsätter visa framfötterna och Tonya, som placerade sig 14:e på EM, visar på fortsatt stabilitet, hög nivå och är numera erfaren i internationella sammanhang. Vi åker till Antwerpen med ett starkare lag än på förra årets VM och vår målsättning är därmed att placera oss högre än vi gjorde 2022. Vi ser även goda chanser till att börja närma oss svenskt deltagande i mångkampsfinalen. De som saknas från det framgångsrika EM-laget är Nathalie Westlund, som pga en fotskada förbereder sig på hemmaplan inför nästa säsong, och Maya Ståhl som även hon siktar mot nästa säsong, säger Helena Andersson Melander, förbundskapten kvinnlig artistisk gymnastik.

På herrsidan väntar VM-debut för Marcus Stenberg som var bästa svensk i mångkampen under EM i april. Han får sällskap av de mer rutinerade Kim Wanström, som tävlar sitt femte VM, och Filip Lidbeck som tävlar sitt tredje VM.

- Det är tre laddade killar som just nu är mitt uppe i förberedelserna inför VM. Marcus har höjt sin svårighet mycket i alla redskap sedan EM. Det kan såklart bli svårt att lyckas köra allt nytt utan något misstag men Marcus drömmål är att ta en OS-plats via VM och då krävs hög svårighet. Om det är möjligt att ta en plats får vi se. Kim och Filip har kvalat till VM genom fina prestationer och resultat vid vårens världscuper och förhoppningen är att vi får se snygga och stabila serier med höga svårighetspoäng och bra utförande, säger Eddie Olsson, förbundskapten manlig artistisk gymnastik.

Publicerad: 2023-09-11

UPPTÄCK MER