Guld till herrarna på Northern Europeans i artistisk gymnastik

En bild

Under helgen fylls Halmstad Arena av gymnastik på högsta nivå när den internationella tävlingen Northern Europeans går av stapeln. Mångkamp och lagtävling stod på schemat under lördagen och för svensk del blev det ett sensationellt guld till herrarna.

Sverige representerades av totalt tolv gymnaster – sex på herrsidan och sex på damsidan. Både lagtävlingen och den individuella mångkamp skulle avgöras under mästerskapets första dag och efter lunch var det Sveriges tur att visa upp sig för domarna och publiken på plats i Halmstad Arena.

Guld i lag till herrarna

Det rutinerade svenska herrlaget bestod av Filip Lidbeck (Halmstad Frigymnaster), Kim Wanström (Hammarbygymnasterna), Luis Il-Sung Melander (GK Motus-Salto), Joakim Lenberg (GK Motus-Salto), William Sundell (Hammarbygymnasterna) och Karl Idesjö (Hammarbygymnasterna). De startade sin tävling i bygel, en gren som kan vara lite skakig att starta i, men det blev en stabil och bra start för herrarna som sedan fortsatte sin tävling på hög nivå och med ytterst få misstag. I den avgörande grenen fristående behövde Filip som sista gymnast prestera en hög poäng för att det skulle bli medalj till Sverige, och han lyckades. Med en totalpoäng på 309.124 seglade Sverige upp i topp och vann hela lagtävlingen. Det är andra gången någonsin Sverige vinner lagtävlingen på Northern Europeans.

– Jag visste inte vad som krävdes för guld, jag visste inte att vi var så nära, så jag kände ingen press över mitt fristående mer än att jag ville gå igenom fallfritt och kvala till finalen imorgon. Så det var fett kul när jag fick höra det efter. Jag hoppades jättemycket på lagmedalj men jag var tveksam till guld, så det är skitkul! berättar Filip efter tävlingen.

I mångkampen blev Luis Il-Sung Melander bästa svensk på en mycket fin 4:e plats med totalpoängen 77.897. Den som vann herrarnas mångkamp var Elias Koski från Finland med 80.398 poäng.

Ungt svenskt damlag

På damsidan bestod det svenska laget av Maxine Finnberg (Umeå GF), Emmy Malmberg (Stockholm Top Gymnastics), Lova Folestad (Stockholm Top Gymnastics), Ellen Gakios (All Star Gymnastics), Maja Rhodin (Umeå GF) och Nora Hanfelt (GK Motus-Salto). Det var ett lite yngre lag där flera tävlade sin första internationella tävling för Sverige, och laget imponerade och fick till en mycket bra start i barr. I bom blev det en del missar, men tjejerna kom tillbaka och avslutade starkt i fristående och hopp. I lagtävlingen blev det till slut en åttonde plats med totalpoängen 180.238. Damernas lagtävling vanns av Wales med 198.696 poäng.

Det svenska damlaget tillsammans med tränare Roberto Dos Santos och Janie Ahlström.

I damernas mångkamp blev Nora Hanfelts 12:e plats bästa svenska placering. Hon fick den fina totalpoängen 46.666, något hon siktat på att nå länge.

– Jag har kämpat för att nå 46 poäng hur länge som helst så jag grät när jag såg resultatet. Jag var mer nervös än jag brukar eftersom det är första gången jag fått möjligheten att representera Sverige och då vill man ju prestera bra. Jag är mest nöjd med bommen, det var nog min bästa bomserie jag gjort, det var fallfritt, nästan inget vingel. Jag är riktigt nöjd över bommen, berättar Nora som också tog sig vidare till final i bom.

Ruby Evans från Wales vann damernas mångkamp med 50,565 poäng.

Grenfinaler väntar

Landslagschef Mats Mejdevi är stolt över vad de svenska lagen presterat.

– Fantastiskt att få avsluta året så här. Killarna har haft det lite fram om tillbaka under året, det började bra med världscuper men sen blev EM en liten dipp. Att få avsluta med en riktigt bra lagtävling stärker oss inför framtiden. För många av tjejerna var det första tävlingen internationellt och Nora gör en riktigt fin tävling och når över 46 poäng. Så en rikligt bra dag och ett fantastiskt arrangemang.

Dagens tävling fungerade även som kval till morgondagens grenfinaler dit de åtta bästa gymnasterna i varje redskap tagit sig. Där kommer vi få se flera svenska gymnaster. Grenfinalerna drar igång kl. 11.55. Samtliga poäng och resultat från dagen hittar du här.

Publicerad: 2023-11-25

UPPTÄCK MER