Luis antagen till Topp och Talangprogram

En bild

Idag stod det klart att Luis Il-Sung Melander är klar för Svenska Olympiska Kommitténs (SOK) Topp och Talangprogram.

2022 var ett strålande år som junior för Luis som till vardags tränar i Malmöklubben GK Motus-Salto. Samma år tog han hem guldet i ringar på både JEM och EYOF – en historisk bedrift. 2023 blev hans första år i seniorsammanhang och han har redan hunnit med ett EM och en grenfinal i ringar på världscupen i Mersin. Fjolårets tävlingssäsong avslutades i Halmstad med ett svenskt lagguld i Northern Europeans. Där blev Luis som bästa individuella svensk med en fjärdeplacering i mångkamp och guld i ringfinalen.

Men de goda nyheterna slutar inte där. Nu är det klart att Luis är antagen till SOK:s Topp och Talangprogram.

- Jag är väldigt tacksam, jag och Eddie har jobbat hårt för detta och kommer fortsätta jobba hårdare för att ännu fler mål förhoppningsvis ska nås, kommenterar Luis.

Programmet innebär en långsiktig satsning mot OS 2028 och en stor skillnad i vardagen. Praktiskt betyder det ett ekonomiskt tillskott i form av ett stipendium, samt möjlighet till stöd inom en rad olika områden. Stödet blir konkret direkt, då Luis ska träna i Österrike tillsammans med en av årets finalister på VM i ringar och med sin tränare Eddie Olsson bl.a. kommer åka på läger till England där de kommer träna med duktiga gymnaster i världsklass. Eddie kommenterar nyheten så här:

- Roligt, det är en stor bekräftelse på det arbetet vi gör. Bra för Luis att få större möjlighet att fokusera på sin idrott och långsiktiga mål.

Eddie och Luis EM 2023

Luis får hjälp med skydden av tränare Eddie på EM i manlig artistisk gymnastik 2023.

Stort grattis Luis!

Läs mer på SOK:s webb

Om Topp och Talang (från SOK)

SOK:s Topp och Talang ska ge aktiva med potential att nå världstoppen möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Aktiva inom de olympiska idrotterna tas in i SOK:s Topp och Talang genom att prestera toppresultat på internationella mästerskap eller via årliga så kallade Talangselektioner. Varje aktiv som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt och behovsprövat stöd. Syftet är att stötta det sista steget i satsningen mot världstoppen. Läs mer om Topp och Talang här

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2024-01-17

UPPTÄCK MER