Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Katarina Jönsson Söderberg ny förbundskapten för landslaget i rytmisk gymnastik

En bild

Under våren annonserade Gymnastikförbundet efter en ny förbundskapten till landslaget i rytmisk gymnastik. Efter en lång process är landslagsledningen inför 2024 nu klar.

– Det har varit en lång och spännande process med många sökande och därför känns det kul att det nu är klart att Katarina Jönsson Söderberg går in i rollen som förbundskapten. Under den här perioden har vi även sett över strukturen i landslagsledningen. Nuvarande landslagsledning med Katarina och Emma Sandell består och sedan kommer vi titta på den lösning som landslaget i trampolin och DMT har idag där föreningstränare är en viktig del, förklarar landslagschef Jimmy Ekstedt.

Katarina har en lång erfarenhet som tränare på klubbnivå och har varit en del av landslagsledningen sedan 2,5 år tillbaka i rollen som tränare. Sammanhanget känner hon därför till väl även om det nu blir i en ny roll framöver. Förbundskaptensrollen sträcker sig över perioden 2024-2026.

För de som inte känner till dig, kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund inom gymnastiken? 
– Jag bor i Uppsala med min man och son som är 18 år, jag har även en dotter på 21 år som flyttat hemifrån. Gymnastik har jag hållit på med sedan jag var 2 år och började på barngymnastik i Uppsala. Jag dansade även balett i några år och sen av en slump hamnade jag på ett prova-på tillfälle för gymnastik modern som rytmisk gymnastik hette på den tiden. Jag skulle egentligen prova på truppgymnastik men det var rytmisk gymnastik som jag fastnade för. Sedan tävlade jag både individuellt och i trupp i RG fram till jag var 18 år. Redan innan jag slutade var jag ledare parallellt så i över 30 år har jag varit tränare i GCF Uppsala (tidigare Uppsalaflickorna). Idag är jag heltidsanställd tränare i föreningen och under pandemin kom jag även in i landslagsledningen som ledare. Utöver det tränar jag också de RG gymnaster som går NIU på Elitidrottsgymnasiet.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll som förbundskapten?
– Det känns jättebra och spännande att gå in i rollen som förbundskapten. Nu har jag redan varit med ett tag i landslagsledningen så det jag ser fram emot är att fortsätta det arbete vi redan har startat upp med fokus på långsiktig utveckling, att utveckla kompetensen hos alla inblandade i landslagsverksamheten och att höja nivån på våra landslagsgymnaster ytterligare. Vi är på rätt väg och tar hela tiden steg framåt men vi önskar sätta Sverige på kartan internationellt och höja nivån ytterligare. För att göra det behöver vi behålla gymnasterna upp i åldrarna och ge dem mer internationell erfarenhet. Jag ser också fram emot att fortsätta samarbetet med Emma Sandell, vi jobbar bra ihop och kompletterar varandra på ett bra sätt.

Emma Sandell, landslagstränare junior och Katarina Jönsson Söderberg, ny förbundskapten i rytmisk gymnastik vid EM i Baku i april 2023. Foto: Filippo Tomasi.

Vad ser du som den största utmaningen som förbundskapten?
– Det tror jag blir sådant som inte går att påverka, exempelvis världsläget vilket kan komma att påverka vårt internationella tävlande. Sedan får vi se när budgeten är klar i vilken utsträckning den påverkar. Men jag tänker att vi tillsammans kommer lösa situationer som uppstår på bästa sätt.

Vad skulle du säga kännetecknar en god elitutvecklingsmiljö?
– Det är många delar som ska stämma för att nå Sverigetoppen och internationellt är det ytterligare faktorer som spelar roll. Det jag ser som viktigast är att få hela livspusslet att fungera. Att ha stöttning i både med och motgång på hemmaplan från familj eller andra är viktigt samt ha möjlighet till ekonomiskt stöd. Hemmaföreningen behöver vara stabil med ett sunt tänk och ledarna behöver skapa en miljö för gymnasterna där det är tillåtet att misslyckas för att nå framgång. Det är i föreningen som den största delen av arbetet görs och landslaget är som grädde på moset. I föreningen behöver man ha ett långsiktigt tänk och ha prestigelösa ledare som följer med i tiden. Det är viktigt som ledare att man tar vara på gymnastens individuella förutsättningar genom att framhäva starka sidor och försöka hitta det unika i varje gymnast. Sedan är det viktigt att landslaget drivs rättvist, att landslagssamlingarna är utvecklande och kompetenshöjande och att det finns hjälp att få med både det fysiska och det mentala. Starka och välmående gymnaster som håller i längden ska genomsyra träningarna vi har i landslaget.

Läger i Finland avslutar 2023

Landslaget i rytmisk gymnastik för 2024 kommer att tas ut inom kort. Innan dess väntar ett läger i Finland under helgen för det befintliga landslaget.

– Sedan jag kom in i landslagsledningen har jag haft en dröm om att åka på läger utomlands till ett land som ligger lite före oss i utvecklingen. Eftersom vi har haft ett samarbete med två finska tränare under en längre tid blev det naturligt att vända sig till dem. Under 3 dagar kommer vi befinna oss strax utanför Helsingfors på deras olympiska träningscenter och kommer där ha möjlighet att träna med de finska landslagsgymnasterna. Det blir mycket grunder, redskapsteknik och balett, berättar Katarina.

Efter jul och nyår kickar landslagsåret 2024 igång med ett läger på Bosön i januari tillsammans med landslagen i artistisk gymnastik och trampolin & DMT. Därefter väntar en intensiv vår med både nationella och internationella tävlingar.

– Under våren kommer det vara fokus på tävlingar. NM och JNM går i Finland i mars och inför det sker både uttagning och läger. Landslaget kommer även att deltaga på två världscuper, en Grand Prix och andra internationella tävlingar under våren. Under sommaren väntar ytterligare ett träningsläger och sedan blir fokus för hösten på att ställa om till nytt tävlingsreglemente, avslutar Katarina.

Publicerad: 2023-12-01

UPPTÄCK MER