Oväntad comeback slutade med VM-plats för Oscar Smith

En bild

Efter ett uppehåll på tre år ställde Oscar Smith upp i en trampolintävling igen för skojs skull. Det visade sig leda till en oväntad comeback och nästa vecka representerar han Sverige på sitt åttonde VM.

Oscar Smith tränar till vardags i Lidköpingsklubben TK Levo och nästa veckas VM blir hans första stora mästerskap sedan 2019. Rutinen med hela åtta tidigare världsmästerskap i ryggen är imponerande, men Oscar fokuserar främst på att ha kul.

Hej Oscar! Nu är det snart dags för dig att representera Sverige på VM, hur känns det?
– Jättekul! Jag har verkligen saknat att tävla på de stora tävlingarna, att få möjlighet att tävla mot de bästa i världen igen är för mig en stolthet och det är en ära att få representera Sverige vid dessa mästerskap.

I början av året gjorde du comeback till sporten, berätta mer om det och hur året varit!
– Det var ju ingen planerad comeback precis, utan jag ställde bara upp på en tävling för skojs skull då min tränare sagt: "Ska du inte vara med? Kom igen, det blir kul". Så jag jag tänkte varför inte. Eftersom jag inte hade tränat trampolin på tre år så fanns det en nyfikenhet att se vad som fanns kvar i min hoppning. Det visade sig snabbt på resultatlistorna att jag fortfarande hör hemma på världsnivå, vilket jag blev överraskad och glad över. Årets träning och mål har varit att bara hoppa för att jag tycker det är kul och inte tänka på resultatet.

Vad har du för förväntningar och målsättning med VM?
– Mina förväntningar på VM är att göra så gott jag kan och behålla känslan av att det ska vara skoj. Jag vet om min kapacitet och om allt stämmer så kan det räcka väldigt långt. En dröm hade ju varit att ta en kvalplats för Sverige till Olympiska spelen 2024 i Paris. Men som sagt, jag ska hoppa för att jag tycker det är kul och se hur långt det räcker.

Hur har uppladdningen inför avresa sett ut?
– Uppladdningen inför detta mästerskap har inte gått som det brukar då jag har haft lite skadekänningar i ena axeln efter en olycka på gymmet. Jag har fått anpassa min träning med alternativ träning i form av löpning, rehab och köra styrka på gymmet. Det har blivit mindre tid på trampolinen men det är inget som oroar mig eftersom jag varit borta tre år från trampolinen och ändå kommit tillbaka med starka resultat.

Vad skulle du säga att den svenska truppens styrkor är?
– Gemenskapen, glädjen och vårt mål som team att lyfta fram varandras styrkor när det verkligen gäller och stötta varandra i både med- och motgångar. Med det sagt inkluderas våra fantastiska ledare, tränare och sjukgymnaster.

VM i trampolin och DMT avgörs den 9-12 november och utöver Oscar består den svenska truppen av Tuva Stjärnborg (Klippans GK), Lina Sjöberg (Uppsala GF), Saga Lenjesson (Västra Frölunda TK), Alva Lemoine (Uppsala GF), Jonas Nordfors (Upplands Väsby GK), Niklas Lindqvist (Upplands Väsby GK) och Vilhelm Billvén Edhammer (TK Levo). Vi önskar er alla ett stort lycka till. Mer om VM i trampolin och DMT hittar du här.

Publicerad: 2023-11-02

UPPTÄCK MER