Första upplagan av Gym for Life Challenge Sverige i höst

En bild

Gym for Life Challenge är ett show- och uppvisningsevent för alla gymnastikens discipliner och går i Sverige för första gången den 27 november. Eija Österberg från uppvisningskommittén kommer med tips till dig som funderar på att anmäla din grupp.

Som ordförande i Gymnastikförbundets uppvisningskommitté har Eija Österberg arbetat länge för att uppvisningsverksamheten ska ta fart i Sverige. Hon är en av de som tagit initiativ till Gym for Life Challenge Sverige som går av stapeln för första gången i höst. I GF Uppsalaflickorna var Eija med och startade upp en uppvisningsgrupp i början av året, och gruppen kommer självklart att delta den 27 november. Vi ringde upp Eija för att få veta mer om hennes uppvisningsgrupp och varför andra grupper bör delta i Gym for Life Challenge.

Berätta om din grupp som kommer att delta på Gym for Life Challenge Sverige!
I januari startade vi upp en uppvisningsgrupp, showgruppen kallar vi den. Det började med att jag presenterade ett material för styrelsen om fördelarna med att utveckla en uppvisningsverksamhet i föreningen och vilken vinning det kunde få. Sedan diskuterade vi målgrupp och ålder innan gruppen startade upp. Från början var vi 6 gymnaster, men efter bara en termin har vi växt till ett 20-tal gymnaster. Det är mycket glädje i gruppen och vi ser gamla gymnaster komma tillbaka till gymnastiken och träna det man tyckte var kul förr. Även flera av föreningens ledare tränar i gruppen, det ser vi som ledarvård för att inspirera och kompetensutveckla våra befintliga ledare. Sedan hoppas vi såklart att fler grupper i föreningen hänger med till Gym for Life Challenge som passar perfekt även för ungdomsgrupper.

Har ni deltagit i något uppvisningsevent tidigare?
Inte just showgruppen, men GF Uppsalaflickorna har en god tradition av att delta på Gymnastikspelen som arrangerades på 80-talet och även på Gymnaestradan. Det är en tradition av uppvisning som vi hoppas återupprätta med den här showgruppen. Föreningen är anmäld till Gymnaestradan 2023 i Amsterdam och där kommer showgruppen att medverka tillsammans med Gefle GF.

Vad är det som gör uppvisning så roligt?
Det är framför allt att alla kan vara med och att alla får chansen att finnas med i ett sammanhang. I vår showgrupp deltar man utifrån vilja och förutsättningar, och det är gymnasterna som är med och skapar programmet. Det behöver inte heller vara så krångligt för det finns inga rätt eller fel. Sedan tycker jag att uppvisningsevent är perfekt för grupper som tränar gymnastik men inte tävlar, då får gruppen ett gemensamt mål.

Grupp tränar i gymnastiksal. 

Ett nytt program till Gym For Life Challenge växer fram hos GF Uppsalaflickorna.

Vad krävs det för att sätta ihop ett uppvisningsnummer? Hur du något tips?
Det krävs inte mycket. De flesta föreningar har årliga uppvisningar och det går jättebra att använda sig av ett gammalt program och visa upp det på Gym for Life Challenge. Ta något ni redan har och sätt det i ett nytt sammanhang.

Vad vill du säga till andra grupper som funderar på att anmäla sig?
Enkelt - anmäl er! Detta är ett unikt tillfälle, det är första gången vi kör det här i Sverige så varför inte vara med? Man bestämmer själv vad man vill visa upp och ingen vet vad de andra grupperna kommer att komma med.

Gym for Life Challenge Sverige arrangeras den 27 november på två platser i Sverige: Fyrishov i Uppsala och på Lingvallen i Ängelholm. Anmälan är öppen till den 17 oktober och eventet är helt kostnadsfritt!

Läs mer och anmäl din grupp här. -Anmälan gick ut 17:e okt.

Publicerad: 2022-10-06

UPPTÄCK MER