Internationell konkurrens

Målbild

Föreningen har en egen plan för hur man ska uppnå kunskap om och förhålla sig till internationell konkurrens och internationellt utbyte. Föreningar som har internationella medaljmål har tagit del av Gymnastikförbundets elitutvecklingsplan 2025 och aktuell kravanalys inom disciplinen och utifrån det initierat relevant internationellt samarbete.

Förberedelse för internationell tävling kan ske på många olika sätt och ska alltid utgå från RF:s Anvisningar för barn- och ungdomsidrott. En del handlar om att skapa förutsättningar för positiv konkurrens på liknande sportslig nivå som gymnasten befinner sig på. Förberedelser ska stegras så att gymnasten förbereds i rimlig takt där det ges möjlighet att känna sig redo inför nästa steg. Förberedelser för internationell tävlingsdebut bör därför omfatta såväl konkurrens inom den egna föreningen, medverkan i tränings- och tävlingssammanhang regionalt/nationellt samt deltagande i internationellt sammanhang med huvudvikt på träningsutbyte. På bakgrund av en sådan progression kan internationell tävlingsdebut vara aktuell på en tävling med sportslig nivå likt gymnastens, vilket bör avgöras i samråd mellan tränare, gymnast och föräldrar.

En annan viktig del i förberedelsen för internationell tävlingsmedverkan är att ledaren är väl insatt i internationella regler och tävlingsupplägg som gäller och som kan variera avsevärt från tävling till tävling samt i jämförelse med nationella regler. Det är tränarens ansvar att gymnast och tränare är så väl förberedda och insatta att träningen på hemmaplan inför tävlingsmedverkan kan spegla förväntat upplägg och möjliggöra prestation enligt det.

För internationell tävlingsmedverkan krävs sanktionering av Gymnastikförbundet i enlighet med det internationella gymnastikförbundet FIG:s regler. En viktig del i sanktioneringsprocessen är tydligheten i vilka tävlingsregler som gäller i syfte att säkerställa att barn inte tävlar på regler anpassade för vuxna.

Internationellt tävlande sker i stor utsträckning inom ramen för landslagsverksamheten, varför en god dialog mellan aktiv, föreningstränare och landslagsledare ska eftersträvas så att den aktive förbereds på bästa möjliga sätt, oberoende av vilken tränare som medverkar vid tävlingen. I detta ligger ett stort ansvar på föreningstränaren att hålla både det egna tränarteamet såväl som föreningsledningen uppdaterat på dialogen löpande.

En del i att kunna sätta upp rimliga mål är att aktiva och tränare ges möjlighet till inspiration och kunskap om den internationella tävlingssidan. Det gäller att få tävlingsinsyn och erfarenhet av denna på internationell nivå, men i minst lika stor grad utbyte som bidrar till positiva upplevelser av internationella sammanhang.
I föreningsmiljön kan det handla om medverkan på internationella läger, att öppna upp föreningstävling för deltagande från andra länder eller på annat sätt skapa möjlighet för att träffa gymnaster med internationell erfarenhet för utbyten mm.

Insynen i och förståelsen för det internationella sammanhanget är oerhört viktigt för både aktiv, tränare och föreningsledning för att kunna värdera om målbilden som är uppsatt är rimlig att nå och genomförbar. Det handlar både om att jämföra sportsliga nivåer och strukturella förutsättningar. När man jämför förutsättningarna med andra nationer gäller det att göra det på ett rättvist sätt och ta med alla givna förutsättningar såsom exempelvis möjlighet till anpassad skolgång, avståndet till och mellan bästa träningsmiljöerna, förutsättningarna för anställda tränare, medicinska stödresurser, ekonomiska förutsättningar mm. Utan en genuin förståelse riskerar föreningen att ta sig an en process med orimliga mål som kan drabba alla - inte minst gymnasterna - negativt.