Nationella idrottsorganisationer

Målbild

Föreningen har kännedom om riksidrottsorganisationernas funktion och uppgift. Riksidrottsförbundet och Svenska Olympiska kommittén är de två nationella idrottsorganisationer som finns i Sverige och som Gymnastikförbundet är medlemmar i och samarbetar med.

Riksidrottsförbundet är den samlade idrottsrörelsens medlemsorganisation som företräder idrotten såväl regionalt och nationellt gentemot politiker och myndigheter som internationellt. Riksidrottsförbundet banar väg för idrotten i politiska, strategiska och framtidsfrågor och inrymmer ett stort antal specialidrottsförbund där Gymnastikförbundet är ett av dessa. Den främsta samverkan på föreningsnivån sker med Riksidrottsförbundets distrikt ute i landet.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) är en ideell organisation inom den internationella Olympiska rörelsen med huvuduppdraget att ansvara för den svenska delegationens medverkan under OS. SOK består av de idrottsförbund som finns på det olympiska programmet, sommar såväl som vinter. SOK består av ordinarie medlemsförbund (så kallade olympiska specialförbund, OSF) och "recognized förbund" (idrotter som för närvarande inte finns med på det olympiska tävlingsprogrammet men som är accepterade av Internationella Olympiska Kommittén, IOK). Gymnastikförbundet är ett ordinarie medlemsförbund genom de olympiska disciplinerna manlig och kvinnlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik och trampolin.

I tillägg till huvuduppdraget har SOK:s roll genom åren utökats och omfattar nu olika programsatsningar i syfte att förbereda potentiella medverkande inför OS-medverkan. Satsningarna innebär ett möjligt komplement av spetskompetens till de insatser som redan görs av förening och förbund och skräddarsys och varierar därför i omfattning. Satsningar initieras utifrån dialog mellan SOK och Gymnastikförbundet och innebär en markant ökad förväntningsbild på alla parter, inklusive gymnastens hemmaförening.