Internationella idrottsorganisationer

Målbild

En förening som har gymnaster och/eller tränare som ska representera i internationella sammanhang följer, under den tid man befinner sig i dessa sammanhang, de regler, riktlinjer och rekommendationer som förespråkas av respektive internationell organisation.

De internationella idrottsorganisationer som Gymnastikförbundet idag är medlemmar i eller har beröring mot i olika internationella sammanhang är European Gymnastics, International Federation of Gymnastics (Federation Internationale de Gymnastique (FIG), International Olympic committee (IOK), Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF), International World Games Association (INWGA) och Internationella hopprepsförbundet (WJRF)

European Gymnastics är en av 5 kontinentala unioner som bevakar det europeiska intresset i det Internationella Gymnastikförbundet (FIG). Huvudkontoret finns i Lausanne i Schweiz. UEG har 50 medlemsländer (2015) och står som arrangör av Europeiska Mästerskap inom disciplinerna kvinnlig artistisk gymnastik, manlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, trampolin, trupp (teamgym), aerobic gymnastics och akrobatik. Förutom detta anordnar även europeiska gymnastikförbundet uppvisningsevent som EuroGym, Golden Age festival inom disciplinen Gymnastics for all.

FIG (Federation Internationale de Gymnastique) är det äldsta etablerade förbundet för en olympisk sport och har deltagit i olympiska spel sedan 1896. Det internationella gymnastikförbundet har liksom UEG sitt huvudkontor i Lausanne i Schweiz. FIG huserar 146 medlemsländer (2019) och står som arrangör av världsmästerskapen i tävlingsdisciplinerna kvinnlig artistisk gymnastik, manlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, trampolin, parkour, aerobic gymnastics och akrobatik. Förutom detta anordnar även FIG uppvisningsevent som World Gymnaestrada och Gym for Life inom disciplinen gymnastics for all.

Det internationella hopprepsförbundet (IRJU) står som arrangör av årliga världsmästerskap i hopprep. IJRU:s mål är att vara en global sammanhållande organisation för hopprepssporten genom sina grundprinciper för mångfald, inkludering och innovation för ”best practice” av sporten. Den europeiska motsvarigheten till det internationella förbundet heter Europeiska hopprepsorganisationen (European Rope Skipping Organisation (ERSO)) ERSO:s mål är att samla alla nationella hopprepsorganisationer (ERSOs) i Europa.

IOK (International Olympic Committe) har den fulla beslutsrätten kring allt som rör det olympiska och har som främsta uppgift att säkerställa firandet av olympiska spel vartannat år. Symbolen för den olympiska rörelsen är fem ihopflätade ringar. Målet för den olympiska rörelsen är att bidra till att bygga en fridfull och bättre värld genom att utbilda ungdomar genom idrott som utövas enligt de olympiska värderingarna

Sveriges Akademiska Idrottsförbund är studentidrottens paraplyorganisation och en del av svensk idrott. SAIF är till för dem som studerar på högskola, universitet eller folkhögskola och vill aktivera sig med fysisk aktivitet. Visionen är att svensk studentidrott ska vara det självklara valet för studenter som idrottar och att alla studenter ska kunna idrotta på sin ambitionsnivå. Sveriges Akademiska Idrottsförbund skickar årligen deltagare till internationella tävlingar så som Student-EM, EUSA Games, Student-VM och Universiaden. I Student-EM och EUSA Games representerar du ditt lärosäte. I Student-VM och Universiaden tävlar du för Sverige och ingår i “University Sports Team Sweden”. 

Den internationella antidopingbyrån bildades 1999 som en oberoende organisation där alla länder bidrar ekonomiskt lika fördelat mellan stat och idrottsorganisation. Wada:s huvudsakliga aktiviteter inkluderar forskning, utveckling av anti-dopingkapacitet och övervakning av World Anti-Doping Code, dokumentet som harmoniserar antidopingpolitiken i alla sporter och alla länder.

Vart fjärde år (året efter olympiska sommarspelen) anordnar INWGA World Games för alla idrottsgrenar som inte innefattas i de olympiska spelen. World Games har anordnats sedan 1981 och har hela tiden existerat under Internationella Olympiska kommitténs beskydd, varför också World Games följer alla principer i den olympiska stadgan. World Games skiljer sig dock från ett OS genom att man aldrig bygger nya arenor eller byar för att kunna genomföra ett arrangemang, utan principen bygger på att arrangerande land kan genomföra spelen utan att förändra befintlig infrastruktur. Detta innebär i sin tur att de idrotter som inryms i spelen kan variera från spel till spel, beroende på arrangerande lands möjligheter.

IBTF skapades genom en sammanslagning av WBTF och WFNBTA med en gemensam målsättning att utveckla drillsporten globalt ihop med medlemsländer som vill utveckla sporten tillsammans.

IBTF arrangerar årligen världsmästerskap inom de tävlingsgrenar som styrs och kontrolleras av IBTF. IBTF tillhandahåller regelverk för drillsporten, ackreditering av domare och arbetar för att även ha ett ramverk för ackreditering av tränare. IBTF har som ambition att vara den enade och enda världsorganisationen inom drillsporten med den långsiktiga målsättningen att bli medlem i Sport Accord för att på sikt göra drillsporten till en OS-gren. Inom Europa arrangerar WBTF de internationella cuper och Europamästerskap som Svenska Gymnastikförbundet och våra medlemmar deltar i.