Gymnastikforum 2017

En bild

Gymnastikforum 2017 tar Svensk Gymnastik vidare

Helgen 7–8 oktober genomfördes evenemanget Gymnastikforum 2017 där framtidsfrågor för Svensk Gymnastik diskuterades ur en rad olika perspektiv.

Helgens samlade 323 deltagare, nytt rekord, och besökarna var föreningar, kommittéer, anställda, råd, styrelser och inbjuda talare, med dr Dean Kriellaars, från Kanada i spetsen.

- Det är fantastiskt att det är så många som vill vara med och driva Svensk Gymnastik framåt och att det under helgen var 60 procent av deltagarna som aldrig har varit på ett forum tidigare. Det innebär att vi både kan sprida budskap till fler och få med oss synpunkter från för oss nya kontakter inom gymnastiken, säger Johan Fyrberg som tillsammans med ordförande Anna Iwarsson, ordförande inledde helgen.

forum2017 Johan och Anna

Anna Iwarsson och Johan Fyrberg inledde och avslutade Gymnastikforum 2017 med hjälp av Anders Wahlström som arbetar med barn- och ungdomsfrågor på RF.

Under lördagen hölls fyra parallella seminarier under rubrikerna:

  • Gymnastik för och till alla – så här ska vi lyckas
  • Ideell och professionell - så stärker vi ledarskapet i föreningen
  • Din förening – ett viktigt varumärke inom Svensk Gymnastik
  • Svensk Gymnastik – en aktiv samhällsaktör

Söndagens pass var:

  • En hall blir till - så här kan man göra
  • Svensk Gymnastiks utvecklingsmodell – ständig utveckling. Detta är vårt nästa steg
  • Hur jämställdhet och mångfald blir föreningens styrka
  • Utbildning – nyckeln till vår framgång

Passen finns kort sammanfattade här

- Forum är en bra avstämning inför förbundsmötet nästa år. Vi har genom föreläsningar och de valbara passen inspirerats, utbytt erfarenheter och fått möjlighet att testa av nya idéer. Vi får bekräftat att vi är på rätt väg, men vi behöver kavla upp armarna inte minst kring vår träningsverksamhet och hur vi tillsamman under paraplyet Svensk Gymnastik möjliggör träning för fler med ett varierat utbud, säger Johan Fyrberg.

Svensk Gymnastik bidrar till fysisk bildning

Helgens huvudtalare var Dr. Dean Kriellaars, professor på University of Manitoba i Kanada. Han arbetar och forskar inom fysioterapi, rehabilitering och elitidrott. Dr. Kriellaars är en av världens mest anlitade föreläsare inom Physical Literacy, vilket kan översättas till fysisk bildning, vilket inte bara handlar om de fysiska byggstenarna utan även de mentala aspekterna. Han är en stor förespråkare för att alla ska kunna vara fysiskt aktiva hela livet. Dels för att prestera på högsta nivå och hålla sig fri från skador, men även för en bättre fysisk och psykisk hälsa livet ut.

forum2017 Dean

Dr. Dean Kriellaars var en mycket uppskattad talare under Gymnastikforum 2017.

- Svensk Gymnastik är bra och ni bidrar verkligen till att ge barn och unga de så viktiga grundstenarna för att bli fysiskt bildade. Gymnastiken borde ha stora möjligheter att få ännu mer resurser för att kunna ta emot alla de som vill in i er verksamhet och därmed ändra den alarmerande globala trenden med minskad fysisk aktivitet, var ett av budskapen från Dean under helgen.

praktiska pass

Helgen innehöll också tre praktiska element där deltagarna fick prova på ett hopprepspass, fick inspiration till uppvisning och fick testa på olika lekar som alla bidrar till den grundmotoriska träningen.

Helgen avslutades med ett gemensamt pass som knöt an till temat för helgen – ”Svensk gymnastik för mig är…” och där deltagarnas summerade bild kring detta är:

Gymnastik för mig ordmoln

- Helgen inspirerar verkligen till att fortsätta det viktiga arbete vi har framför oss! Dagarna sjuder av framtidstro och jag känner verkligen vilken gedigen kompetens och erfarenhet som finns inom Svensk Gymnastik. Det känns bra inför framtiden, avslutar Anna Iwarsson.

Program Pdf, 110 kB.