Hybridprogram för ätstörningar

Behandlingar för ätstörningar - ju snabbre en behandling påbörjas desto bättre prognps att bli fullt frisk.

Claire är ett hybridprogram för ätstörningar där digitala behandlingssteg med personlig feedback varvas med videosamtal under en period på 10-12 veckor. Det här behandlingsprogrammet vänder sig till dig som aktivt vill arbeta för att förändra tankar känslor och beteenden i förhållande till mat, ätande, vikt, träning eller utseende – någon typ av ätstörning helt enkelt. Är du dessutom gymnast eller aktiv inom någon annan idrott är programmet extra lämpat för dig eftersom det går att arbeta med var du än befinner dig. Som idrottare är det också extra angeläget att behandling kommer igång så snabbt som möjligt för att undvika vanliga konsekvenser av ätstörningar som t.ex. utebliven prestationsutveckling, skador, infektioner, nedstämdhet och ångest samt känsla av att ha tappat motivationen för träning och tävling.

Claire är ett program som sträcker sig över 10-12 veckor och bygger på att du som deltagare arbetar aktivt med programmets olika delar, varje dag. Det är tufft att bli frisk från en ätstörning, det kräver aktivt och målmedvetet arbete. Men det viktigaste är att påminna sig om att det går att bli frisk.

Behandlingsprogrammet är utformat utifrån principer för kognitiv beteendeterapi, KBT, den psykologiska behandling som har störst stöd i forskningen när det gäller behandling för ätstörningar. Innehållet i programmet är paketerat i en app och det är baserat på program som testats digitalt för personer med avgränsad ätstörningsproblematik. Resultaten av behandlingsprogrammet så här långt är lovande. Hur programmet gå till i praktiken kan du läsa mer om här:

https://www.klarafication.com/mer-om-claire

Klara Edlund är grundare av Claire och specialiserad på ätstörningar sedan 30 år tillbaka. Hon är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt docent i psykologi.

Från elitidrottare till personer med obesitas, ungdomar och äldre. I över 10 år har hon även specialierat sig på problem relaterade till prestation inom idrotten såsom ”performance blocks” (”spärrar”), motivation och utebliven prestationsutveckling, psykisk ohälsa inom idrotten samt arbete för trygga idrottsmiljöer. Utöver det har hon lång erfarenhet av arbete med obesitas inom sjukvården, samt med utbildning för framtidens psykologer, psykoterapeuter, dietister, fysioterapeuter och läkare vid bl.a. Uppsala universitet och Karolinska Institutet.

Klara är även verksam som forskare vid Karolinska Institutet där hennes arbete handlar om ätstörningar, psykisk ohälsa samt idrottsmiljö och hälsa.