Evenemang och läger - paragymnastik

Läger

Det brukar arrangeras specifika paragymnastik-läger i ett par av våra regioner varje termin. På dessa läger är alla välkomna, oavsett typ av funktionsnedsättning, och du kan oftast anmäla dig även om du inte bor i just den regionen. Håll utkik via din region eller här på hemsidan för att hålla koll på när nästa paragymnastik-läger är på gång.

Är du paragymnast som tränar i normgrupp och vill åka på läger, kontakta oss på paragymnastik@gymnastik.se, så kan vi tipsa dig!

Uppvisning

Det finns några återkommande uppvisningsevent nationellt och internationell, som går att anmäla sig till oavsett om man tränar i normgrupp eller en specifik paragymnastik-grupp. Några exempel är Gym for life challenge, Eurogym och Gymnaestradan. Håll utkik på sidan för uppvisningsgymnastik för mer information om när det är dags för nästa event.

Tävling

I dagsläget finns inga nationella tävlingar inom paragymnastik i Sverige. Men det finns ofta möjlighet att ställa upp i lokala tävlingar om du ställer frågan om eventuella anpassningar. Vill du bjuda in andra paragymnaster till en tävling som din förening eller region arrangerar, ta kontakt med oss på paragymnastik@gymnastik.se, så hjälper vi dig att sprida informationen.

Internationellt finns det några tävlingar för olika målgrupper inom paragymnastiken. För personer med intellektuell funktionsnedsättning finns bland annat Special Olympics, som är en breddtävling med nivåindelning. Där finns regler för artistisk gymnastik samt rytmisk gymnastik. Det arrangeras även ett nordiskt event varje år med fokus på Special Olympics.

För personer med enbart fysisk funktionsnedsättning finns ännu inga officiella mästerskap i Sverige eller internationellt. Det finns inga dispenser att söka på nationella tävlingar, men vi uppmuntarar deltagande på normtävlingarna så långt det är möjligt. På förenings- och regionstävlingar går det ofta att göra anpassningar om det behövs för att en gymnast eller ett lag behöver det för att kunna delta.

I bland annat Norge och England finns tävlingklasser inom flera av gymnastikens discipliner. Kontakta gärna Karin Åkesson som är träningskoordinator för paragymnastik (karin.akesson@gymnastik.se) om du har frågor om tävling och paragymnastik.