Nyheter Paragymnastik

 • Digital utbildning- Paraidrottares hälsa introduktion

  8 maj håller Parasportförbundet sin digitala utbildning Paraidrottares hälsa introduktion. Som tränare kan du gå kursen oavsett om du tränar enstaka utövare med funktionsnedsättning, eller en specifik paragymnastik-grupp.
 • Höstens utbildning i paragymnastik- Alla kan gympa

  Höstens utbildningskalender är klar! Det finns ett planerat kurstillfälle för paragymnastik- Alla kan gympa och kursen arrangeras i Kristinehamn 17-18 augusti. Kursen är perfekt för dig som vill starta upp verksamhet till hösten, eller bara fylla på med ny inspiration.
 • Delta i forskningsstudie- bättre idrott i idrottsförening

  Mittuniversitetet och Svenska Parasportförbundet ska genomföra en studie, för att förstå vad idrottare med intellektuell funktionsnedsättning och dess tränare anser är bra idrottsverksamhet i föreningar i Sverige. De letar nu efter både idrottare med intellektuell funktionsnedsättning och tränare som vill intervjuas.
 • Nytt utbildningstillfälle: Parasportens grunder

  Parasport Sverige erbjuder Parasportens grunder till föreningar, styrelser och ledare måndag 8 april kl. 18-20! Utbildningen är en kurs som ger dig bra grundkunskaper om bland annat begrepp och vad parasport innebär.
 • På gång inom paragymnastiken

  Det internationella gymnastikförbundet (FIG) har inlett arbetet med att få med gymnastik på Paralympics 2032, en utveckling vi följer med spänning. Här i Sverige har vi också mycket på gång inom området para under våren!
 • Utbildning- Paraidrottares hälsa

  Parasportförbundets utbildning Paraidrottares hälsa steg 1 och 2 är nu öppen för anmälan. Kurserna riktar sig till dig som jobbar med gymnastik, är tränare för paragymnaster eller förälder till en paragymnast.
 • Utbildningshelg Paragymnastik- Alla kan gympa

  Helgen 13-14 april arrangeras grundkursen Paragymnastik- Alla kan gympa av GF Öst. Kursen innehåller bra baskunksaper om grundmotorisk träning, olika funktionsnedsättningar och gör dig redo att hålla praktiska pass i paragymnastik.
 • Parasport Sverige erbjuder gratis utbildning i Parasportens grunder

  Passa på att delta på ett digitalt utbildningstillfälle i Parasportens grunder! Parasport Sverige bjuder in föreningar och tränare för att lära sig mer om bland annat begrepp, vad parasport är och hur den är organiserad.
 • Inspirationsdag Paragymnastik

  Lördag 16 mars arrangerar Gymnastikförbundet Syd en fullspäckad inspirationsdag inom paragymnastik!
 • Alla kan gympa-tröjorna finns att beställa igen!

  Äntligen går det att beställa de efterlängtade Alla kan gympa-tröjorna igen! Klicka runt i den nya gymnastik-shoppen för att beställa t-shirten, eller något annat ur den nya "Alla kan gympa"-kollektionen.
 • Första ansökningsperioden för projektstöd har börjat!

  Nu kan din förening söka stöd för framtida projekt! Syftet med projektstödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att utveckla sin verksamhet för barn och ungdomar samt för vuxna med funktionsnedsättning i enlighet med idrottens gemensamma mål, Strategi 2025, och Svensk Gymnastik Vill. Målet är att fler barn och ungdomar ges möjlighet och väljer att börja respektive fortsätta idrotta i förening.
 • Träning och hälsa för aktiva inom parasport

  Är du aktiv inom paragymnastiken och vill lära dig mer om hälsa och träning? Eller är du tränare för en eller flera personer med funktionsnedsättning och vill veta mer om idrottsskador inom paraidrott? Då vill vi tipsa dig om hemsidan safeparasport.com, där du hittar massor av bra information.
 • Special Olympics Idrottsfestival

  Helgen 24-26 maj 2024, arrangeras Special Olympics Idrættsfestival i Frederikshavn, Danmark. Vid festivalen finns möjlighet att testa på paragymnastik med fokus på uppvisning och rytmisk gymnastik, både för killar och tjejer. Du kan också ta chansen att testa på att tävla i rytmisk gymnastik, inom reglementet för Special Olympics.
 • Utbildning våren 2024

  Passa på att boka in datumet 17-18 februari om din förening har nya ledare, eller ledare som inte gått utbildningen Paragymnastik- Alla kan gympa. Det är just nu det enda utbildningstillfället som är planerat under våren, så passa på att kolla hur behovet ser ut i din förening. Sista anmälningsdag är 28 januari.
 • Lyckat dagläger för andra gången!

  För andra gången har GF Öst anordnat läger med paragymnastik ute på Lillsved. Tillsammans med Tumba GF och Tyresögymnastiken fick de ihop en otroligt uppskattat dag med fokus på- Rörelseglädje för hela familjen. Där gymnaster, syskon och föräldrar fick uppleva rörelseglädje tillsammans.
 • Paragymnastik - Alla Kan Gympa för första gången till Gymnaestradan

  Av de totalt 560 aktiva, ledare, assistenter och åskådare som reser från Sverige till Gymnaestradan åker för första gången en grupp med 20 gymnaster bestående av en blandning barn, unga vuxna och vuxna med olika funktionsnedsättningar från södra Sverige.  Gruppen har tränat tillsammans och enskilt under ett helt år och har redan blivit uppmärksammande i media flertalet gånger.
 • Vi efterlyser förebilder utanför gymnastiknormen

  Sedan sommaren 2022 har vi presenterat förebilder på instagram och facebook under hashtagen #Jag är Svensk Gymnastik. Det har varit personer och föreningar som på något sätt förespråkar ett normbrytande perspektiv. Pia Eneström från Enebybergsgymnasterna, Luis Cures från Tullinge GF, Gisela Teltscher från Trelleborgs träningscenter och Vasso Norlund från Vendelsö GF har hittills medverkat. Vi har ytterligare ett antal på gång som kommer att presenteras under 2023 men vi behöver fler!
 • Nytt material! NPF inom Svensk Gymnastik – en handledning i bemötande som fungerar för alla

  Äntligen kan vi berätta att vi nu kan erbjuda ett informationsmaterial till ledare inom Svensk Gymnastik som behöver kunskap och stöd i bemötande. Vi utgår från de utmaningar som barn och unga med NPF kan ha men vi vet att alla gynnas av tydlighet, struktur och framförhållning.
 • I Alingsås Drill & Dansförening är alla välkomna

  16-åriga Clara Branmark från Alingsås tränar drill två dagar i veckan. Hon både tävlar och är med på föreningens uppvisningar precis som de andra i hennes grupp. Skillnaden är att Clara har Downs syndrom.
 • Svensk Gymnastik inviger Special Olympic games

  Den 16-18 juni genomförs Special Olympic games i Malmö. Ett evenemang med 1000 aktiva från 11 olika idrotter som samlas för att tävla mot varandra, sig själva och framför allt för att ha kul.