Regler paragymnastik

Ofta kan personer med funktionsnedsättning tävla på befintliga reglementen sålänge eventuella anpassningar kan göras gällande tävlingsformatet. Kanske behöver en person med synnedsättning ha en extra markering vid änden av bommen eller satsbrädan. En person med rörelsenedättning behöver kanske en extra mjuk landningsmatta på något redskap. Kanske kan ett lag med personer med intellektuell funktionsnedsättning få förträna sist, för att korta ner dagen i hallen. Ställ frågan till arrangerande förening eller region innan ni anmäler er till en förening- eller regionstävling!

Om er förening är nyfikna på att skapa en tävlingsklass med specifika regler för paragymnastik, så finns några reglementen på engelska att inspireras av. För personer med intelletuell funktionsnedsättning finns det reglementen för Special Olympics för olika nivåer inom artistisk gymnastik och rytmisk gymnastik.

För personer med enbart syn- eller rörelsenedättning kan British Gymnastics reglementen och tävlingsbestämmelser vara nyttiga att titta på. De har specfika paragymnastiktävlingar samt klasser som är intregrerade större mästerskap inom flera discipliner.

FIG jobbar på, att under 2024 få klart ett internationellt reglemente för paragymnastik inom både manlig och kvinnlig artistisk gymnastik. Vill du ha hjälp med tävling inom paragymnastik- kontakta träningskoordinator Karin Åkesson på karin.akesson@gymnastik.se.