Kurserna Hopprep A och Hopprep B lanseras första augusti

hopprep

Förberedelserna för släppet av hopprepskurserna är nu i full gång. I början av maj var det utbildarutbildning i Hopprep B - vi pratade med en av de nya utbildarna om helgens intryck och de nya kurserna som kommer efter sommaren

Svante Bengtson är en av utbildarna för kursen Hopprep B som nu gått den nya utbildarutbildningen. Svante tillhör Höganäs GF och har varit ledare i 10 år. Svante är också domarutbildare och är även engagerad i tävlingskommittén och internationella tekniska kommittén. Han beskriver sig själv som en riktig föreningsmänniska.

Svante, hur var helgens kurs och hur gick diskussionerna hos er utbildare?

- Vi hade en fantastiskt givande utbildarträff inför Hopprep B! Vissa delar var vi rörande överens om hur vi redan lär ut, men vi hade också flera aha-upplevelser som breddade perspektiven. Nu har vi en samsyn inför utbildningen och jag tror att kursdeltagarna kommer bli mer inspirerade och få en delvis ny verktygslåda än de har idag.

Vad lär man sig som ledare om man går kursen Hopprep B?

- Säkert och hållbart hopprep står i tydligt fokus. Ledarna får en fördjupad kunskap i hur vi lär ut trick och hur vi kan förbättra inlärningen och utföra övningarna på ett säkert och hållbart sätt. De kommer lära sig trick i såväl enkelrep som dubbelrep och wheel. Med hjälp av Athlete Centered Coaching lär ledaren sig hur de hjälper utövarna att sätta ihop freestyles och skapar samtidigt ett långsiktigt engagemang och hållbara hoppare.

Musikanalys, artisteri, show, och snabbhetsträning står också på programmet och det tror jag många ledare kommer ha nytta av. Kursdeltagarna kommer få med sig en hel bank av inspiration och konkreta tips hem till träningshallen.

Vem tycker du ska gå den här kursen?

- Kursen är perfekt för ledare som har hoppare som vill börja tävla på rikshoppet-nivå och äldre. Eller när det är dags att börja göra lite mer avancerade shower och trick. Den kommer även ge en mycket bredare repertoar för de som varit ledare en längre tid och känner att de vill få ny frisk inspiration och ta säkerheten och ledarskapet till nästa nivå.

Hur känner du inför att hålla den nya kursen?

- Lite nervöst är det alltid att vara utbildare, det är ett stort ansvar att hjälpa ledare skapa så bra förutsättningar som möjligt för sina hoppare. Men det är ett gediget material som jag kan känna att jag verkligen tror på vilket gör att det känns så mycket lättare. Jag ser verkligen fram emot första kursen! Det känns så roligt att få lära ut allt det som jag önskade jag visste när jag var ny ledare.

Det kommer också en ny grundkurs i hopprep som heter Hopprep A som är helt digital. Vad tänker du kring den kursen?

- Den här onlinekursen gör att tröskeln för att känna sig trygg i att lära ut hopprep som träningsform och som en del i annan träning blir så mycket lägre.

Att kursen är helt digital och kan göras i egen takt öppnar dörren för helt nya målgrupper, det möjliggör bland annat att ledare i andra discipliner och personal i skolan kan ta till sig hopprep på ett helt nytt sätt. Jag tror och hoppas att Hopprep A kommer sprida hopprepet som träningsform i vårt avlånga land och så ett frö och slå upp ögonen för hopprep som tränings- och tävlingsform!

Tror du det finns andra gymnastikdiscipliner eller andra idrotter som skulle kunna ha användning av Hopprep A?

- Absolut, hopprep kan vara ett superbra verktyg för att bland annat träna koordination, kondition och rörelseglädje. Hopprepets allsidighet gör att det går att använda till uppvärmning och fysisk preparation, till lek, till styrka, till uthållighet, och till så mycket mer, i alla åldrar! Jag tror till exempel barngymnastiken kan hitta något i lekfullheten. Uppvisningsgymnastiken tror jag kan lära sig hur man skapar ett häftigt och välsynkat hopprepsnummer, där alla är beroende av varandra. Discipliner som truppgymnastik och parkour/tricking kan få ut mycket av koordinationen, och efter hand kanske även se det som ett sätt att utmana genom att integrera hopprepet med allt coolt de gör i sina egna discipliner idag.

En kurs som sträcker sig även utanför gymnastikens värld

Hopprep A är unik i hur bra verktyg kursen ger till personer i olika roller och inte bara ledare i gymnastikvärlden. Skolans idrottslärare och fritidspersonal är självskrivna som deltagare i Hopprep A, men även personal som någon gång är rastvakt kan få ut något av kursen. Skolpersonal får nya sätt att aktivera barn och ungdomar på lekfullt sätt, men även sätt att ta det en nivå längre för de elever som törstar efter mer.

Läs mer om Hopprep A och Hopprep B

Publicerad: 2022-06-09

UPPTÄCK MER