Rytmisk gymnastik A - nästa lansering i nya utbildningssystemet

Utbildarna Jessica Wallskog Svensk, Emilia Jansson, Jennifer Pettersson och Caroline Lundell

I helgen hölls utbildarutbildningen för nya kursen Rytmisk gymnastik A. Fyra utbildare samlades på Idrottens hus i Stockholm för att gå igenom det nya innehållet och upplägget i kursen som lanseras senare i vår.

Utbildarna för Rytmisk gymnastik A har alla en gedigen erfarenhet inom disciplinen. Två av dem har varit utbildare för Gymnastikförbundet under många år och två av dem är helt nya inom sitt förtroendeuppdrag som utbildare.

Kursen har formats och till stor del även författats av den expertgrupp som är tillsatt för att tillsammans med Gymnastikförbundets produktionsledare ta fram kursen i sin helhet.

På söndagseftermiddagen, efter att den sista lektionen gåtts igenom, ställer vi några frågor till gruppen som trots långa arbetsdagar fortfarande har energi och glöd kvar när vi pratar om den kommande kursen.

Hur har helgen varit?
- Vi har haft jättebra diskussioner med bra tillägg och idéer från alla utbildare. Det har varit ett stort kunskaps- och erfarenhetsutbyte med praktiska tips på övningar och lekar. Alla har varit väldigt engagerade. Extra hjälpsamt är att en av utbildarna även är utbildare i Gymnastikens baskurs – tränings och tävling där hon hjälpte till att dra paralleller så att vi får den nya kursen att ta vid där baskursen slutar.

Vem tycker ni ska gå den här kursen?
- Vi välkomnar alla tränare inom rytmisk gymnastik att gå den här grundläggande kursen. Mycket av innehållet är nytt jämfört med tidigare kurser i rytmisk gymnastik. Vi tror också att ledare inom barngymnastiken kan få med sig mycket inspiration som de kan använda i sina grupper.

Den nya kursen ger kunskap om, och möjligheten att prova på, alla fem handredskapen. Grundläggande biomekanik varvas med inspirationsmaterial och filmer så som balettprogram, uppvärmningar, lekar och övningar. Fysisk preparation ihop med träningsplanering och hur vi tränar rörlighet är också givna inslag i en smart och säker träning, tillsammans med lektioner om ledarskap och integritet.

Nu ser alla fram emot att hålla kursen och det blir spännande att se hur den tas emot, självklart är det blandat med viss nervositet men framför allt ska det bli så himla roligt att få möta alla tränare och köra kursen på riktigt.

Gymnastens välmående och hållbar träning står i fokus
Kursen skiljer sig väldigt mycket mot tidigare Rytmisk gymnastik Basic. Den har nu fått en helrenovering för att passa in i det nya utbildningssystemet. Det finns ett tydligt helhetstänk kring gymnastens välmående med helt nya delar om biomekanik, ledarskap och integritet.

Hållbar träning står i fokus, det är även något som löper som en röd tråd genom hela det nya utbildningssystemet. Där kurser i metodik och teknik varvas med kurser i ledarskap och träningslära genom hela utbildningsstegen.

Första kurstillfället kommer att hållas i juni. Läs mer om Rytmisk gymnastik A och hur du anmäler dig här

Under senare delen av 2023 lanseras även kurserna Rytmisk gymnastik B och Rytmisk gymnastik C.

Publicerad: 2023-02-17

UPPTÄCK MER