Fyra nya teknikkurser inom gruppträning på gång

En bild

På Lillsveds gymnastik- och idrottsfolkhögskola togs under en helg i maj nästa steg för att komma närmare en lansering av de fyra nya gruppträningskurserna.

I januari 2023 lanserades Gymnastikens baskurs - gruppträning och i augusti är det dags för de kompletterande fyra teknik- och metodikkurserna inom områdena styrka, kondition, koreografi och passuppbyggnad samt rörlighet.

För att kurserna ska kunna genomföras behövs såklart utbildare och de samlades på Lillsved utanför Stockholm för att få all kunskap de behöver samt för att testa det nya kursmaterialet.

Ulrika Barkman var en av deltagarna på utbildningen. Hon har varit instruktör i sin förening i snart tio år.

- Det är spännande och jättekul! Vi har väntat på detta jättelänge så det är otroligt roligt att de äntligen är klara. Jag tycker att alla som leder gruppträning borde gå dessa kurser. Alla borde vara intresserade av mer kunskap och det kommer man få på dessa kurser, säger Ulrika.

Gruppträning – koreografi och passuppbyggnad

Anna Lindgren och Maria Tegnestrand är två rutinerade utbildare inom Svensk Gymnastik och höll i genomgången av kursen koreografi och passuppbyggnad. De berättar:

- Kursen riktar sig till dig som är sugen på att instruera klasser med koreografiska inslag typ gympa, aerobic eller dansklasser. Eller så kör du redan den här typen av pass men vill bredda och/eller fördjupa din kompetens. Kursen håller samma röda tråd som i grundkursen tex genom att vi utgår ifrån ett färdigt pass/klassupplägg som du får med dig hem, att vi övar in olika grundsteg/grundrörelser och att vi återvänder till och fördjupar oss inom områden som tex musikanalys, ledarskap och kommunikation. Den stora skillnaden är att istället för att gå på kurs i en specifik träningsform, tex gympa, så får du här en rik verktygslåda för att kunna skapa många olika typer av klasser med koreografiskt innehåll och med olika typer av upplägg.

Instruktör gruppträning

Anna Lindgren leder ett pass under genomgången av kursen koreografi och passuppbyggnad.

- Genom denna kurs får instruktörerna chans att praktiskt träna de olika verktygen i verktygslådan, tex olika grundsteg, hur du skapar koreografi och koreografiska förändringar utifrån olika typer av musik och stilar, hur du kan kommunicera effektfullt med dina deltagare och hur du kan fortsätta utvecklas i ditt instruktörskap på hemmaplan, säger Anna.

Gruppträning - kondition

Per Hallmén Lundberg höll i genomgången av kursen Gruppträning - kondition. Han är själv ny som utbildarutbildare och jobbar till vardags som lärare på Lillsved. Han berättar att du som instruktör efter kursen själv kommer kunna skapa träningspass som utvecklar kondition och uthållighet hos deltagarna, samt med möjlighet att målgruppsanpassa träningspassen med olika syften och teman. I kursen ingår även delar kring vilka hälsoeffekter du får av kondition och uthållighetsträning.

Genomgång av kursmaterial utomhus

I det vackra vädret går Per igenom kursen Gruppträning - kondition.

Vem tycker du ska gå den här kursen? 

- Instruktörer som är nyfikna på att utveckla sina pass ytterligare. Det har länge varit en trend med HiiT och Tabata och i den här kursen får du verktyg till att skapa pass som kompletterar detta. Bland annat genom längre intervaller som skapar annan utveckling hos deltagarnas hälsa- och prestationsutveckling, säger Per.

Gruppträning - rörlighet

Även i rörlighetskursen finns kompetensen att hämta på Lillsved. Ulrika Rylow arbetar som lärare på gymnastik- och idrottsfolkhögskolan och har många års erfarenhet som utbildare hos Gymnastikförbundet och ansvarade för genomgången av kursen Gruppträning - rörlighet under utbildarutbildningen. Kursen riktar sig till de som vill bli gruppträningsinstruktörer med fokus på rörlighetsträning och som vill leda effektiva, roliga och inspirerande pass.

Genomgång av rörlighetsövningar

Ulrika Rylow, till höger i bild, går inom rörlighetsmoment.

I kursen förmedlas teoretisk och praktisk genomgång av vad rörlighet är, ledrotationer, genomgång led för led, stretching kontra dynamisk rörlighet samt varför vi människor behöver rörlighet. Du kommer också få kunskap om hur du som instruktör kan läsa av de aktiva för att kunna anpassa rörlighetsövningar individuellt.

Gruppträning - styrka

Malin Tittonen, har varit utbildare sedan 2001 och Jaime Contreras sedan 2005 och har en omfattande kunskap inom träningsområdet. Gruppträning – styrka var den kurs de fokuserade på att lära ut under helgen på Lillsved, där de även suttit med i expertgruppen och tagit fram materialet till kursen.

I kursen Gruppträning - styrka får deltagarna utvecklas och lära sig mer om styrketräning och hur man kan skapa bra övningar och pass som utmanar kroppen på olika sätt genom att laborera och skapa utifrån gruppträningens grundrörelser och styrketräningens variationer. Alltså, mer praktiskt laborerande och skapande än den tidigare kursen om styrka. Kursen riktar sig till de som vill utvecklas och inspireras att skapa styrkepass i gruppträningsformat eller för att skapa styrkeövningar till exempelvis sitt gympapass. Den riktar sig även till den som vill skapa bra styrkepass/ fyspass för andra idrotter. 

Instruktör instruerar kring styrkeövning

Jaime instruerar under ett praktiskt pass i kursen Gruppträning – styrka.

Malin och Jaime berättar att deltagarna som går kursen styrka får med sig hur de skapar utmanande styrketräning för individer och grupper. Hur övningarna kan varieras och anpassas så att kroppen utmanas på olika sätt inom exempelvis uthållighet, explosivitet och maximal styrka och på ett sätt så att alla kan vara med. Under hela utbildningen ingår även ledarskap, för att lära sig hur man instruerar styrkeövningar. 

Nya utbildare inom Svensk Gymnastik och gruppträning

Det efterfrågas alltid nya utbildare inom Svensk Gymnastik och en av de nya utbildarna heter Maria Kjellander. Hon har varit instruktör sedan 1997 men först nu har hon tagit steget och blivit utbildare.

-Jag har blivit utbildare för Gymnastikförbundet i år, men har ännu inte hållit i någon utbildning. Jag ska vara utbildare i kursen Idrottspsykologi och i Gruppträning - koreografi och passuppbyggnad, berättar Maria.

Hur känner du inför att hålla den nya kursen?

- Det kommer att ta mig till nästa nivå i min utveckling inom gruppträning och Svensk Gymnastik och jag är redo för det steget. Jag tänker att jag får möjlighet att förena två områden som jag behärskar mycket väl, att lära ut och vara pedagogisk samt att köra gruppträning. 

Kurser med en bredare målgrupp än gruppträning

Alla utbildarna verkar rörande överens om att målgruppen för kurserna är större än bara gruppträningsgrupper. Här finns innehåll som kan bidra till kunskapshöjning och varierad träningen inom alla discipliner inom Svensk Gymnastik.

- Min erfarenhet är att gymnaster verkligen tycker att det är roligt med gruppträningspass. Jag har två döttrar som tränat truppgymnastik och har genom åren ofta kört dansklasser med deras grupper vilket varit mycket uppskattat. För andra idrotter tror jag att det kan vara intressant att utbilda gruppträningsinstruktörer som tex kan leda pass för föräldrar medan deras barn tränar! säger Anna Lindgren.

Hallmén Lundberg fyller på:

- Konditionskursen passar bra för tränare inom alla grenar och discipliner då uthållighet är en av de fem fysiologiska grundkvaliteterna som utgör basen för all gymnastik.

Håll utkik på webb och i sociala medier. Till hösten lanseras de fyra nya kurserna inom gruppträning. De vill du inte missa!

Läs mer om de nya gruppträningskurserna här.


Publicerad: 2023-05-22

UPPTÄCK MER