Tio nya kurser lanseras i augusti

Barn med rockringar klättrar på ribbstolar. 

Sex nya teknik- och metodikkurser i truppgymnastik ersätter från augusti 2021 de tidigare stegkurserna och anmälan är nu öppen.

Förutom lansering av kurserna inom truppgymnastik, lanseras dessutom Idrottsnutrition och återhämtning, Planering och periodisering, Hjälpledare - Svensk Gymnastik samt det nya tillskottet Trampolin som hjälpredskap.

- Vi har en otroligt spännande höst framför oss där utbildningsprojektet lämnar över hela tio nya kurser. Det är några av våra mest efterlängtade kurser som kommer, dels inom truppgymnastiken, men också kurser som innebär att många kommer få ytterligare nycklar för att utveckla sitt ledarskap, både i teori och praktik, säger Joanna Ericson som projektleder de nya utbildningarna.

Kort information om de kommande kurserna

Truppgymnastik A: Den grundläggande kursen för dig som är eller vill bli tränare inom truppgymnastik. Här får du kunskap om truppgymnastikens alla tre grenar; fristående, tumbling och trampett för att kunna nyttja olika moment både för att skapa varierad träning men också för att väva samman träningarna till en helhet för gruppen.

Lanseras den 1 augusti, läs mer här.

Truppgymnastik redskap B: När du känner dig trygg med att lära ut övningarna på tumbling och trampett från kursen Truppgymnastik A, och vill lära dig om mer avancerade övningar, kan du gå vidare till Truppgymnastik redskap B. Där introduceras du till skruvar, dubbla volter, whipback och förberedelser för dubbla volter över bordet.

Lanseras den 1 augusti, läs mer här.

Truppgymnastik fristående B: Du får konkreta tips och verktyg för hur ett program kan skapas och tränas. Kursen ger dig inspiration och förslag på olika sätt att träna på koreografi och svårighetsmoment genom grundläggande rörelseskolning och rörelseskolningsprogram med fokus på olika svårighetsmoment.

Lanseras den 1 augusti, läs mer här.

Truppgymnastik redskap C: På kursen fortsätter du utveckla din kompetens inom dubbla volter, nu både framåt och bakåt och med skruvar. Du får också kunskap för att lära ut dubbla volter på bord.
Lanseras den 1 augusti, läs mer här.

Truppgymnastik fristående C: Du får fördjupa din kunskap inom friståendets alla delar. Kursen tar upp konkreta tips och förövningar för avancerade svårighetsmoment och vikten av att planera friståendekoreografin taktiskt runt svårighetsmomenten.
Lanseras den 1 augusti, läs mer här.

Truppgymnastik redskap D: Lanseras under höstterminen, mer info kommer inom kort.

Trampolin som hjälpredskap: Passar tränare från alla verksamheter och öppnar upp möjligheten att nyttja trampolin som hjälpredskap fullt ut. Denna webbkurs fokuserar på att hantera trampolinens egenskaper och ger dig som tränare behörighet att lära ut övningar på trampolinduken i kombination med den behörighet du skaffat dig för övningar genom verksamhetsspecifika kurser.

Att hoppa trampolin är både ett roligt inslag och effektivt komplement i träningen. I stället för att exempelvis springa fram till trampetten eller satsbrädan varv efter varv för att träna in olika övningar, kan trampolinen skonsamt hjälpa till vid både inlärning och förbättring.

Denna kurs är ett krav från lansering den 1 augusti för att genomföra övningar på trampolinduken (oavsett tidigare utbildning, undantaget specifik trampolinutbildning steg 1-4). Läs mer här.

Idrottsnutrition och återhämtning: Här får du lära dig om sambandet mellan den mat du äter och de fysiologiska processer som är inblandade i energiproduktionen och återhämtningen. Kunskaperna du får i den här kursen ger dig ett bättre utgångsläge för att kunna ge bra rekommendationer gällande kost och återhämtning, tillsammans med råd till dig som ledare hur du kan förebygga, uppmärksamma och agera om du misstänker att någon har en ätstörning eller andra nutritionsrelaterade problem.
Webbkursen lanseras den 1 augusti, läs mer här.

Planering och periodisering: Kursen utgår från allmänna träningsprinciper och ger dig ökad förståelse för hur du på ett organiserat sätt kan strukturera upp träningsperioder. Att planera och periodisera träningen innebär att på kort så väl som lång sikt variera träningsvariabler, till exempel volym, belastning, intensitet och återhämtning. Detta för att få en önskad prestationshöjande effekt vid ett givet tillfälle, stimulera långsiktig utveckling hos den aktive och minimera risken för överträning.

Webbkursen lanseras den 31 augusti, läs mer här.

Hjälpledare – Svensk Gymnastik: Detta är kursen för dig som har fått eller ska få ditt första uppdrag som ledare inom Svensk Gymnastik. Den är till för dig som vill utvecklas och stärkas i din roll som hjälpledare, oavsett ålder eller verksamhet. Kursen ger dig en introduktion till gymnastikens ledarskap, redskap, rörelse och lek. Du lär dig bland annat hur du kan bidra till en trygg träningsmiljö, samla de aktiva, ge instruktioner och feedback. Du lär dig också om din förening och hur ett vanligt träningspass går till.

Webbkursen lanseras den 31 augusti, läs mer här.

Här finns en PDF där vi samlat alla kurser som lanseras i höst. Pdf, 2 MB.

Konvertering

Den 1 augusti 2021 lanseras nya teknik – och metodikkurser i truppgymnastik. Perioden för konvertering från tidigare Basic-steg 4 till denya kurserna Truppgymnastik A-D är 1 augusti – 31 december 2021. Därutöver förlängs perioden för konvertering från Teori steg 1-3 till de nya kurserna i ledarskap och träningslära till och med den 31 december 2021. Om du ska konvertera inom truppgymnastiken är det viktigt att du först konverterar inom ledarskap och träningslära.

Läs mer här

Har du funderingar kring konvertering, kontakta: konverterakurs@gymnastik.se

Publicerad: 2021-06-21

UPPTÄCK MER